Podeli vest

Nacionalni park Fruška gora pozvao građane da daju imena bizonima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Bizoni Fruška Gora
FOTO TANJUG/ NP “FRUSKA GORA”/ ÐORÐE MLADENOVIC

Javno preduzeče Nacionalni park Fruška gora pozvalo je građane da se na fejsbuk profilu parka izjasne o predlozima imena za pet bizona koji su 29. marta dopremljeni na Frušku goru iz Poljske.

Portparolka Nacionalnog parka Branka Bogavac kaže da je s obzirom da je dovođenje bizona evropski projekat stiglo mnogo predloga iz Španije i Poljske koje su zemlje partneri, ali i da su deca predškolskog uzrasta iz Srbije bila kreativna.

Izbor je sužen i predlozi će sutra biti objavljeni.

“Španska i poljska deca izabrala su više od petnaestak imena, mi smo izbor smanjili na pet. Španci su predložili da se mužjak zove Čikito. Naša deca su predložila pedeset imena. Glasaće se tokom narednih sedam dana. Klikom na fotografiju i na ime može da se glasa. Za nekih osam dana imali bismo pobednika koji je dobitnik najviše lajkova. Nakon toga bizoni dobijaju imena u rodovniku i onda bismo voleli da to budu svojevrsni miljenici nacije”, kaže Bogavac.

Nakon ponovnog uvođenja jelena i uvođenja muflona u Nacionalnom parku Fruška gora sada živi i vrsta koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon na ovim prostorima nestao pre više od 200 godina, a Fruška gora je danas jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove životinje. Četiri ženke i jedan mužjak bizona su polno zreli, pa se za godinu dana učekuju i prve prinove.

Nakon adaptacije posetioci će moći da ih vide od polovine maja.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: