Podeli vest

Američki Stejt department je danas, u okviru Programa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP), ponudio nagradu u iznosu do 10 miliona dolara, za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude ruskog državljanina Mihaila Pavloviča Matvejeva zbog sajber napada ucenjivačkim softverom, rensomverom, na sajtove američke vlade i kompanija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

haker
Foto: Shutterstock

“Preduzimamo ove akcije protiv Matvejeva zbog njegove uloge u napadima rensomverom koji su usmereni na američku policiju, preduzeća i kritičnu infrastrukturu širom sveta”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U vezi sa ovom akcijom, Ministarstvo pravde je otpečatilo dve optužnice protiv Matvejeva u okrugu Kolumbija i okrugu Nju Džersi, a Ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije ruskom hakeru, izjavio je portparol odeljenja Metju Miler.

Kako je naveo, Rusija je sigurno utočište za sajber kriminalce, koji su slobodni da “sprovode zlonamerne sajber operacije protiv Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika”.

Program za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala osnovao je Kongres 2013. godine kao alat za pomoć Vladi SAD da identifikuje i privede pravdi članove značajnih transnacionalnih kriminalnih organizacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: