Podeli vest

Cene na tržištu nafte zadržale su uzlazni zamajac ove godine usled oporavka ekonomija od pandemije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Pixabay

Cene nafte su ubrzale rast danas pošto investitori procenjuju izglede ponude i potražnje usled zahuktavanja američke letnje sezone vožnji i izlaska Kine iz kovid lokdauna.

Evropska nafta Brent se trguje jutros za 121 dolar po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com objavljenim u 8:24 časa po našem vremenu, dok barel američke WTI nafte košta 120 dolara.

Američki institut za naftu procenjuje da su zalihe benzina u SAD porasle prošle nedelje za 1,82 miliona barela, izveštava “Blumberg” pozivajući se na izvore upoznate sa podacima.

Malo je verovatno da će to znatnije uticati na ublažavanje situacije s ograničenom ponudom na tržištu goriva, budući da su zalihe na najnižem sezonskom nivou u poslednjih devet godina, ocenjuje njujorška agencija.

Cene na tržištu nafte zadržale su uzlazni zamajac ove godine usled oporavka ekonomija od pandemije, mada su rusko-ukrajinski sukob i ponovno izbijanje korona virusa u Kini povremeno izazivali ekstremnie oscilacije cena. Peking nastavlja da ukida mere protiv kovida jer zaraza jenjava, što znači da će se povećati poslovna aktivnost u zemlji, a time i potražnja za energijom.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja “crnog zlata” i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u peridu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu, prenosi Si-En-En (CNN).


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: