Podeli vest

Pravoslavna crkva i vernici, drugog dana po Božiću, molitveno se sećaju Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

crkva
Foto: Bilten.rs

Trećeg dana Božića iz kuće se iznosi Badnjak i božićna slama.

Pažljivo pokupljenja, slama se ne baca, jer se veruje u njenu plodotvornu moć.

Stavlja se u raklje voćki u pčelinjak, kokošarnik ili privredne zgrade. Ovim danom završava se praznovanje Božića.

Vernici ovog dana iz kuće iznose i badnjak. Najbolje je da se ostavi na nekom rodnom drvetu, koje će na proleće doneti rod.

Badnjak simbolizuje: plodnost, rodnost, uspeh i novo rađanje, a da bismo imali novi ciklus napretka, treba ga vratiti u prirodu odakle je i došao.

Neki vernici badnjak ostavljaju u kući do srpske Nove godine.

Stefan je bio Jevrejin, i to pripadnik onog dela jevrejskog naroda koji su živeli u grčkim oblastima i govorili grčkim jezikom. Bio je u srodstvu sa apostolom Pavlom, koji u vreme Stefanovog mučeništva još uvek nije spoznao istinu Hristovog učenja.

Stradanje svetog Stefana zbilo se godinu dana posle silaska Duha Svetoga na apostole, odnosno iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom.

Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra dela pominju se u Svetom Pismu Novog Zaveta.

Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Posle hapšenja, usledilo je suđenje, a zatim i kamenovanje arhiđakona Stefana.

Toga dana kamenovanja, stajala je podaleko, na jednoj uzvišici Presveta Bogorodica, sa svetim Jovanom Bogoslovom, gledajući mučeništvo ovog prvog mučenika za istinu njenog Sina i moleći se usrdno Bogu za njegovu dušu.

Poslednjereči svetog arhiđakona Stefana su bile: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Samim primer mučeništva i bezpogovornog stradanja, arhiđakon Stefan je dao i, dan danas, daje primer svim hrišćanima, navodi SPC. NJegov primer najbolje objašnjava reči da je „krv mučenika seme Crkve”.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine Gospodnje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ