Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ”shvati” da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

TANJUG/AP Photo/Maya Alleruzzo, Poo

Šolc je u intervjuu za ”Tagescajtung” rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Istakao je da je poslednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne sme dozvoliti da Rusija pobedi u ratu.

”Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdevamo Ukrajinu oružjem i municijom”, rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Nemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Nemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

”Nemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije”, rekao je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posete Kini razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i dece, i što je Nemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Nemačka jasno na stani Izraela, ali i da ”oplakuje sve civilne žrtve” i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

”Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dve države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: