Podeli vest

Odlazak po vakcinu za tu kategoriju stanovništva spasava od odlaska na respirator, istakao je Tiodorović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Shutterstock

Zbog povećanog broja putovanja, odlazaka na odmor, ali i dolazaka građana iz dijaspore bolnice će sigurno da se pune i oboleće svi koji su osetljivi, upozorava epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da su tri četvrtine zaraženih u bolnicama stariji od 70 godina.

On je za “Politiku” naveo da je od 60 do 80 odsto njih nevakcinisano ili su primili dve, a treću dozu nisu.

“Odlazak po vakcinu za tu kategoriju stanovništva spasava od odlaska na respirator”, istakao je Tiodorović.

Ipak, naveo je da u odnosu na ranije sojeve korone razne varijante omikrona uzrokuju neuporedivo manje hospitalizovanih i preminulih što, dodao je, ne znači da najstariji stanovnici i rizične grupe građana poput onkoloških, kardioloških, neuroloških bolesnika i svih oni sa narušenim imunim sistemom nisu i te kako ugroženi ponovnim bujanjem zaraze.

Tiodorović je poručio da sve te kategorije stanovništva treba što pre da odu po četvrtu dozu postojećih vakcina protiv korona virusa ako je prošlo pet meseci od ranije vakcinacije, a naročito ako su preskočili treću dozu.

Apeluje na građane da drže distancu i podseća da preporuka nošenja maske u zatvorenim prostorima nikada nije ni ukinuta i da bi naročito ugrožene kategorije stanovništva trebalo da je se pridržavaju.

“Individualna odgovornost za sada je vrlo značajna i smanjiće rizik od zaraze. Zato apelujem na mlađe i građane srednjih godina, naročito na one koji nam dolaze i zemalja sa povećanim brojem zaraženih, da budu obazrivi i držanjem distance i nošenjem maske štite deke, bake, roditelje”, naglasio je Tiodorović.

On napominje da zvaničan broj zaraženih na dnevnom nivou nije verodostojan i da je samo pokazatelj testiranih, a ne i stvarno inficiranih građana.

“Kada imamo testiranjem dokazanih oko 5.000 dnevno zaraženih, sigruno je pet, šest puta više pozitivnih građana na kovid-19, ali nemaju vidljive znake oboljenja”, rekao je Tiodorović i dodao da Srbija nije izuzetak i da se očekuje povećanje broja zaraženih u svim zemljama Evrope.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: