Podeli vest

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je danas da lideri G7 shvataju da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, ali da su spremni da podržavaju Kijev koliko god bude potrebno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

G7
Foto: Shutterstock

“Uvek smo znali da će ovo biti dug proces. Svakako, na osnovu razgovora koje smo vodili u G7 i NATO-u, spremni smo za rat koji će trajati koliko god treba jer ne možemo i ne smemo da dozvolimo da Rusija pobedi”, rekao je Trudo na marginama Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu u Vankuveru, prenosi Blumberg.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do povećanog geostrateškog interesovanja za globalni Arktik, a kada se Švedska bude pridružila NATO-u, Rusija će biti jedina arktička nacija koja nije članica Alijanse, navodi agencija.

Trudo ističe da je kanadska vlada, u međuvremenu, obećala da će izdvojiti 40 milijardi dolara u narednih 20 godina za nadogradnju Norada, kontinentalnog sistema protivvazdušne odbrane, i obavezala se da će zastarele CF-18 zameniti borbenim avionima F-35, delom i zbog zabrinutosti za bezbednost na Arktiku.

“Bilo da se radi o izgradnji više polarnih ledolomaca, bilo da se radi o arktičkim patrolnim brodovima koje smo upravo završili – to su stvari u koje nastavljamo da ulažemo jer je bezbednost na Arktiku pravi izazov”, naveo je kanadski premijer.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: