Podeli vest

Pomoćnica ministra turizma Dunja Denić izjavila je danas da je ministarstvo odmah po saznanju da su se pojavili oglasi za prodaju vaučera za odmor u Srbiji, koje su građani dobili besplatno, reagovalo i uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Uputili smo dopis MUP-u jer takvi oglasi iniciraju sumnju o zloupotrebi i prevarnim radnjama kada govorimo o subvencijama koje dodeljuje država, a ovo su subvencije za korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja”, rekla je Denićeva za Tanjug.

Vrednost vaučera je 10.000 dinara, a na društvenim mrežama pojavili su se oglasi u kojima se ovi vaučeri nude po ceni od 3.000 do 5.000 dinara.

Ona je navela da je svaki poziv za prodaju, koji su uputili neki građani, kao i prodaja potpuno besmislena imajući u vidu da vaučeri još uvek nisu ni odštampani.

“Građani su samo predali zahtev za dobijanje i korišćenje vaučera. Od Pošte su dobili eventualnu potvrdu da je njihov zahtev primljen, ali ne i da je provereno da li oni ispunjavaju uslove. U toku je postupak provere ispunjenosti svih uslova kod podnetih zahteva. Nakon toga kreće štampanje vaučera i oni se dostavljaju na kućnu adresu svakog korisnika koji je za to ostvario pravo”, objasnila je Denićeva.

Naglasila je da je svaki vaučer personalizovan, odnosno da sadrži lične podatke korisnika i matični broj, kao i naziv ugostiteljskog objekta gde je izvršena rezervacija.

“Po korišćenju vaučera svakako je u obavezi da dati vaučer potpiše i korisnik gost i ugostitelj. Poziv za prodaju personalizovanih vaučera svakako su besmisleni. Osim toga, svako ko to čini zaista rizikuje da snosi određenu krivičnu odgovornost”, rekla je Denićeva.

Isto važi i za ugostitelje, jer oni prilikom evidentiranja gosta, odnosno korisnika vaučera moraju da provere lične podatke.

“Kada pričamo o ugostiteljima koji mogu da podlegnu takvoj vrsti prijema vaučera, snose jednu određenu odgovornost i potencijal prekršajne odgvoornosti u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu. Svaki ugostitelj dužan je da izvrši evidenciju svakog korisnika usluge, posebno korisnika vaučera. U sistem eTurista dužan je da evidentira gosta i proveri podatke”, rekla je Denićeva.

Što se tiče velikog interesovanja građana za ovu subvenciju, Denićeva potvrđuje da su zahtevi za svih 100.000 vaučera predati u rekordnom roku od dva sata i da se nada novom kontigentu.

“Posebno smo zadovoljni jer je ovo jedna mera koja je pokazala izuzetno veliki značaj kada govotimo o podsticaju i razvoju domaćeg turizma i interesovanju naših domaćih turista za obilazak i upoznavanje prelepih krajeva naše zemlje. Verujem i nadam se da ćemo imati odobrene nove kontigente”, rekla je ona.

A da li i kada, dodaje, znaće se u narednih nekoliko nedelja.

“Više informacija imaćemo od subote pa nadalje, kada vlada bude zasedala i razmatrala budžetske mogućnosti za obezbeđenje sredstava za nove kontigente”, rekla je Denićeva. Vlada Srbije kao podsticajnu meru izdvojila je sredstva za subvencije u vidu vaučera za građane kako bi mogli da koriste ugostiteljske objekte u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: