Podeli vest

U zajedničkom memorandum se ističe posvećenost Finske, Švedske i Turske “da pruže punu podršku pretnjama po uzajamnu bezbednost”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Nato
Foto: Shutterstock

Turska će na samitu NATO u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.

Šefovi delegacija tri zemlje su sinoć posle sastanka potpisali zajedničku izjavu u prisustvu Ninistea i švedske premijerke Magdalene Anderšon.

U zajedničkom memorandum se ističe posvećenost Finske, Švedske i Turske “da pruže punu podršku pretnjama po uzajamnu bezbednost”, rekao je Niiniste.

“Konkretne korake u procesu našeg pristupanja NATO dogovoriće saveznici u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbežna”, dodao je.

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uveren da će Finska i Švedska uspešno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumevanju.

“Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma”, rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

Švedska i Finska su se na pregovorima u Madridu obavezale da će odustati od politike embarga protiv turske odbrambene industrije, rečeno je za RIA Novosti u kabinetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska je potvrdila podršku politici otvorenih vrata NATO i izrazila podršku pozivu da se Finska i Švedska priključe alijansu u Madridu.

Finska i Švedska su 18. maja zbog rata u Ukrajini podnele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dve zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske tokom koje su stradale desetine hiljada ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: