Podeli vest

Porudžbine za rezano cveće porasle su za 90 odsto od kada je kraljica umrla, saopštio je Selčuk Čelebi, član robne berze u Antaliji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

cveće
Foto: Pixabay

Turski cvećari sada koriste teretne avione umesto kamiona, kako bi poslali što više cveća u Veliku Britaniju, gde se suočavaju sa pojačanom tražnjom nakon smrti kraljice Elizabete II, prenosi Rojters.

Porudžbine za rezano cveće porasle su za 90 odsto od kada je kraljica umrla, saopštio je Selčuk Čelebi, član robne berze u Antaliji, dodajući da su turski cvećari uspeli da zadovolje samo oko 40 odsto potražnje.

“Kraj je sezone u Antaliji. Nalazimo se u periodu kada je proizvodnja u planinskim oblastima Isparte u opadanju”, rekao je Čelebi za Rojters.

Povećanje potražnje nateralo je cvećare da angažuju avione za svoje isporuke u Britaniju, što traje jedan dan, u poređenju sa jendom nedeljom, koliko one traju kamionima, saopstio je Čelebi.

“Turkiš kargo”, filijala avio-kompanije “Turkiš erlajns”, saopštila je da je počela sa isporukama više od 500.000 cveća, teškog oko 13 tona, u Englesku na sahranu iz turskih provinacija Antalije i Isparte.

„Turkiš kargo je od početka nedelje isporučio oko četiri tone cveća u London“, navodi se u saopštenju.

U periodu od 5. do 12. septembra, zvanični podaci pokazuju da je izvoz cveća iz Turske u Englesku porastao za 40 odsto u poređenju sa prošlom godinom, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: