Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom događaja od 18. februara 2024. godine, kada je avion Embraer E 195 (vlasništvo kompanije Marathon Airlines) na letu Er Srbije JU 324 Beograd – Dizeldorf, u kojem se nalazilo 106 putnika, u fazi preleta izašao sa poletno-sletne staze i udario u antene/svetla da bi potom prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Tanjug/Patrick Pleul (SUB)

Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Dodaju i da je posebno potrebno da se proveri na koji je način došlo do kritičnog događaja, odnosno do oštećenja aviona, da li je u bilo kom trenutku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade, da se obave razgovori sa zaposlenima u SMATS Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona.

Tužilaštvo ističe da je potrebno utvrditi da li je pilot imao nalog ili upozorenje iz Kontrole leta da ide na pistu D6 ili D5, zatim da li je pilot postupio po nalogu – upozorenju, kao i sve druge okolnosti u vezi sa ovim događajem.

Er Srbija je ranije saopštila da prekida saradnju sa grčkom aviokompanijom Maraton erlajnz, čiji je avion u tom incidentu oštećen.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: