Podeli vest

Vrednost kompanije Tviter manja je od polovine iznosa koji Ilon Mask platio kada ju je 2022. kupio.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ELON MUSK
FOTO: Shutterstock

Kako prenosi Gardijan, na osnovu procerulog memoranduma koji je Mask poslao zaposlenima u Tviteru, procenjuje se da firma sada vredi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara.

Nagli pad vrednosti kompanije došao je nakon što ju je Mask kupio, zbog čega je nekoliko velikih oglašivača napustilo tu platformu, i nakon što je jedan od najvećih investicionih kompanija Fideliti – najveći pojedinačni akcionar kompanije smanjio je svoj udeo u vlastništvu za 56 odsto.

Mera vrednosti Tvitera zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešće opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju deonice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrednost poraste, prenosi Gardijan.

Grantovi Tvitera mogu se, uz procenu treće strane, prodati zek nakon šest meseci nakon kupovine. U memorandumu zaposlenima koji je provureo, navodi se da je kompanija oko četiri meseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja, kada je broj zaposlenih u kompanija pao sa oko 7,500 na oko 2,000.

Navodno, Mask je u memorandumu naveo da ”vidi jasan ali težak put do toga da se vrednost kompanije proceni na 250 milijardi dolara”, što implicira da on nastoji da desetostruko poveća cene akcija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: