Pregovori sa kolekcionarom doveli su do toga da je slika vraćena Šarlot Bišof van Hemskerk 2021.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

starica
Foto: Shutterstock

 Holanđanka koja je u 101. godini dočekala da joj vrate sliku koju su tokom Drugog svetskog rata nacisti ukrali njenom ocu, odlučila je da to remek delo čuvenog holandskog slikara proda u Londonu preko Sotbija i porodici obezbedi materijalnu pomoć.

Nakon što je šest meseci duga procena završena, Šarlot Bišof van Hemskerk je sliku poslala na aukciju u Sotbi i očekuje se da bi 6. jula za nju mogla da dobije između 30.000 do 50.000 funti (između 35 i 58 hiljada evra), prenosi Gardijan.

Šarlot koja se pridružila holandskom pokretu otpora, nikada nije gubila nadu da će pronaći portret Stivena Voltersa iz 1683. koji je naslikao Kaspar Netšer, holandski majstor čije se slike nalaze u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Portret je krasio dom njenog oca u Arnhemu, koji je bio lekar i direktor dečije gradske bolnice, a koji se krio od nacista jer je odbijao njihova naređenja.

Nakon nemačke invazije na Holandiju, sliku je čuvao u banci u Arnhemu, misleći da će tamo biti bezbedna, ali su nacisti u vreme pljačke, razaranja i pustošenja provalili u trezore i odneli je.

Kako Gardijan piše, 1944. godine, savezničke snage su pokrenule operaciju u kojoj je britanska vazdušno-desantna divizija pokušala da zauzme strateški važan drumski most preko Rajne u Arnhemu, kao što je prikazano u filmu Nedostižni most.

Usred ratnog haosa, slika je nestala bez traga, i niko nije znao gde je punih 75 godina.

Zahvaljujcuhi naporima Komisije za opljačkanu umetnost u Evropi sa sedištem u Londonu, ustanovljeno je da se slika pojavila u galeriji u Dizeldorfu sredinom 1950-ih godina, da je prodata na aukciji u Amsterdamu 1969. i da je potom završila kod privatnog kolekcionara u Nemackoj 1971. godine.

Pregovori sa kolekcionarom doveli su do toga da je slika vraćena Šarlot Bišof van Hemskerk 2021.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: