Podeli vest

Japanski film „Zlo ne postoji” režisera Rjusukea Hamagučija, otvorio je sinoć 19. izdanje filmskog festivala “Slobodna zona” u Mts Dvorani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

Hamaguči se putem unapred snimljene video poruke obratio publici navodeći da je iskreno u potpunosti uživao snimajući taj već nagrađivani film, posebno u samoj prirodi gde je realizovao projekat.

Istakao je da se nada da će i publika u Srbiji uživati u njegovom delu koliko i on snimajući ga i da će se zaljubiti u tu nestvarnu prirodu.

Autor naslovom “Zlo ne postoji” ukazuje na svoj stav da zlo sigurno ne postoji u prirodi, već samo među ljudima.

Drama „Zlo ne postoji” prati oca i ćerku koji vode skromne živote u selu blizu Tokija, i poštuju cikluse i zakone prirode, dok ne saznaju da velika firma iz Tokija planira da usred šume izgradi luksuzni kamp, ne bi li svojim klijentima ponudila „bekstvo iz grada”.

Direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka Međunarodnog programa, „Ženske linije“ i „Prva dva koraka“ Branka Pavlović i selektor regionalnog programa „Horizonti Balkana“ Ivan Bakračsaglasili su se da su zajedničkom selekcijom napravili jedno od najboljih izdanja u istoriji festivala.

Petrović je naglasio da na 19. “Slobodnu zonu” stižu 64 filma iz 38 zemalja, u 13 programskih celina, u 14 bioskopa iz četiri grada.

Naveo je i da se u 50 posto filmova u selekciji nalaze žene kao glavne junakinje, što je pozdravljeno dugotrajnim aplauzom.

Prema rečima Branke Pavlović, filmovi pretežno donose teme o kojima se ne priča glasno.

“Postaviće nezgodna pitanja, pokrenuti važne debate, govore o apsurdnosti društva, ali prikazuju i sliku nekog drugačijeg i boljeg sveta, ističu solidarnost i slobodu”, rekla je ona.

Bakrač je predstavio festival angažovanog filma o ljudskim pravima u formi igranog i dokumentarnog formata i objasnio da će biti četiri različite grupe žirija, a da će peti žiri biti auditorijum koji će dodeliti Nagradu publike.

U tri takmičarska programa 19. “Slobodne zone” biće prikazana 22 filma: sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u “Horizontima Balkana” i šest u selekciji “Prva dva koraka”.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće do 5. novembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i ove godine prvi put u Kragujevcu, dok će deo programa biti dostupan publici širom Srbije od 6. do 19. novembra na onlajn platformi “KinoKauć”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: