Podeli vest

U Beogradu je danas otvorena prva kancelarija italijanske finansijske institucija za razvoj i saradnju “Kasa Depoziti e Prestiti” (Cassa Depositi e Prestiti – CDP) van Evropske unije, namenjena čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Kako je rečeno na otvaranju, ova kancelarija se otvara u skladu sa ulogom te italijanske finansijske institucije i deo je šire strategije usmerene na jačanje njenog prisustva i aktivnosti u podršci inicijativama održivog razvoja italijanskih kompanija u ekonomijama u ekspanziji.


Izvršni direktor CDP-a Dario Skanapjeko (Scannapieco) izjavio je da je cilj otvaranja kancelarije te institucije u prestonici Srbije da poboljša odnose koje ona ima sa preduzećima koja se nalaze u zemljama u ovom delu sveta.


“Srbija je veoma važna za Italiju, ne samo zbog geografske blizine, već i zbog dobrih ekonomskih i trgovinskih odnosa koje imamo. CDP je veliki finansijer različitih investicija i ovde je da pomogne kako italijanskim, tako i srpskim preduzećima”, rekao je on.


Skanapjeko je naglasio da će CDP danas potpisati dva važna ugovora, jedan je sa UniCredit bankom Srbije, a drugi sa bankom Intesa Srbija i da je vrednost tih ugovora 50 miliona evra.
“Takođe, potpisaćemo i sa Elektoprivredom Srbije (EPS) jedno pismo o namerama i to je samo početak nekih naših aktivnosti koje želimo nadalje da razvijamo ovde u Srbiji, kazao je izvršni direktor CDP-a.


Prema njegovim rečima, inače u fokusu ove italijanske finansijske institucija za razvoj i saradnju je razvoj malih i srednjih preduzeća i ova dva ugovora koja će se potpisati sa Inteza i Unikredit bankom, se odnose baš na razvoj i na pomoć malim i srednjim preduzećima, a sve u okviru zelene, odnosno energetske tranzicije.


“Još jedna oblast koja je važna, to su infrastrukture, jer znamo da se ovde ulaže u nove poslove, pogotovo u železničkom sektoru. Tu je uvek energetika i energetska tranzicija. Znači, CDP je ovde da pomogne firmama koje se pre svega bave i imaju aktivnosti u ovom sektoru”, naglasio je Skanapjeko.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: