Podeli vest

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar posetio je danas sa predstavnicima Francusko-srpske privredne komore Čačak u cilju povezivanja privrednika Srbije i Francuske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto Tanjug/JOVAN NIKOLIĆ

“Bio sam ovde pre godinu dana kada je Čačak proglašen prestonicom kulture. Danas sam ovde sa predstavnicima Francusko-srpske privrede u okviru jedne privredne manifestacije pod nazivom ‘Bonžur Čačak’. Ideja je bila da se dođe sa 15 preduzeća koje su članice Francusko-srpske privredne komore kako bismo uspostavili potencijalna partnerstva i razvili mogućnosti privredne saradnje”, kazao je Košar.

Ambasador Francuske se zahvalio domaćinima na veoma korisnom razgovoru o projektima i realizacijama u gradu Čačku, kroz koji se mogla uvideti mogućnost za saradnju.

“Govorili smo o temama koje su vezane za životnu sredinu i interes grada Čačka, o učešću na takmičenju eko opština. Takođe smo razgovarali o koristima koje će grad imati kroz program LID koje finansira Francuska agencija za razvoj. Nastavljan je i razgovor o saradnji u kulturi”, naveo je ambasador Košar.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da više od 15 privrednika zastupa francuski kapital u našoj zemlji.

“U planu je poseta naših kompanija koje su uglavnom izvozvno orjentisane i koje već izvoze u zemlje EU a neke od njih i u Francusku. Naša želja je da se taj izvoz još više unaredi i poboljša saradnja. Danas smo se dotakli dosta tema, od kulture višegodišnjeg prijateljstva dve države koje je i danas na odličnom nivou. Postoji nekoliko odličnih kompanija od Mišlena, Šnajder Elektrik do IT firmi i sve one mogu da unaprede Moravički okrug i naš grad”, rekao je Todorović.

On je podsetio da je pre godinu dana u razgovaru sa ambasadorom Francuske došlo do određenih rezultata u oblasti kulture, razmene đaka i studenata i svi onih koji su zainteresovani da učestvuju u tim projektima, a jedan od takvih biće održan 18. marta u Beogradu.

Prema njegovim rečima grad Čačak je prošle godine u zemlje EU i regiona, izvezao 411 miliona evra gotovih proizvoda, a najveći izvoz bio je u Nemačku 143 miliona evra.

“Uvozimo najviše iz EU. Ono što je bitno je da je povećan izvoz za 4,5 puta u odnosu na 2022. godine, a da je kroz domaće gotove proizvode izvezeno oko 30 miliona evra. To je jedna i od teme današnjeg sastanka da se unapredi poljoprivredna proizvodnja i plasman gotovih proizvoda na francusko tržište, a zajedno ćemo raditi i na poboljšanju zaštite životne sredine”, naveo je Todorović.

Poseti su prisustvovali i predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić i direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga Zvonko Tufegdžić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: