Podeli vest

Radove na preuređenju Ulice župana Stracimira u šetalište i Trg Nadežde Petrović u centru Čačka, aktivno prate i radnici Narodnog muzeja u Čačku, koji su, prateću staru trasu vodovodnih cevi naišli na novo arheološko otkriće.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

“Narodni muzej u Čačku je sproveo nadzor nad infrastrukturnim radovima koji se obavljaju prilikom rekonstrukcije Ulice župana Stracimira, a prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara koji je Zavod za zaštitu spomenika propisao. Praćenjem stare trase vodovoda, pojavio se jedan masivni zid i nakon toga se ukazala prilika da se obavi jedno manje arheološko istraživanje. Ispostavilo se da je to deo, najverovatnije kasnoantičkog bedema. Pored njega je otkriven i jedan grob iz nekog kasnijeg perioda, verovatno 16. ili 17. veka koji je pripadao groblju koje se razvijalo uz sakralni prostor srednjovekovne crkve i kasnije dzamije”, rekao je Vujadin Vujadinović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku i dodao da je pronađen i određeni broj pokretnih predmeta.


“Uglavnom su to fragmenti grnčarije, ali je pronađen i jedan broj predmeta napravljenih od kostiju kao i jedan novčić iz vremena kasne antike, iz sredine 4. veka. Ono što predstavlja iznenađenje jeste da smo pronašli i sloj života, negde iz prve polovine drugog veka koji se datuje novcem imperatora Trajana”, istakao je Vujadinović.


Ovo arheološko nalazište u samom centru Čačka nije prvo.
Još 2015. godine u dvorištu čačanske Gimnazije pronađene su zidine iz antičkog perioda, a iskopavanjima koja su pre dve godine vršena u dvorištu Narodnog muzeja, par stotina metara dalje od najnovije iskopine takođe su pronađeni zidani ostaci bedema.


Na jednom od vrhova planine Jelice, desetak kiloemtara udaljenom od centra Čačka takođe postoji lokalitet Gradina koji se može dovesti u vezu sa najnovijim otkrićima.
“Ovo mesto na kome sada istražujemo jeste lokalitet koji zastupa Čačak kao nalazište natičkog perioda. Recimo da je to neki prostor 200 puta 200 metara, na kome mogu da se očekuju nalazi iz antičkog perioda. Sam bedem, po nekom našem dosadašnjem istraživanju najverovatnije predstavlja odbrambeni zid utvrđenja iz perioda kasne antike ili odbrambeni zid naselja koje je ovde živelu u antici. Ono traje negde do petog veka, kada dolazi do nekog zatišja. Nemao dovoljno podataka o tome šta se dešavalo, da bi se negde u šestom veku na lokalitetu Gradina podiglo jedno veće naselje koje je najverovatnije trebalo da bude grad, ali je i ono trajalo nekih stotinak godina i na kraju je napušteno”, kazao je Vujadinović.


A na terenu koji se prostire oko čačanske crkve, na mestima na kojima se nalaze zgrade Gimnazije, srednje Ekonomske škole, Međuopštinskog arhiva i gradske kuće, od srednjeg veka razvijalo je naselje sa nekropolom, koja je bila u upotrebi i nakon dolaska Turaka.
“Na ovom području je postojalo naselje nekog većeg statusa čije ime još uvek ne znamo. Nakon toga se u srednjem veku se razvija naselje, odnosno trg uz crkvu, gde nastaje nekropola, odnosno vrši se sahranjivanje i nakon dolaska Turaka sve do nekog 18. veka”, zaključio je Vujadinović.


Inače, ova arheološka iskopavanja neće uticati na dinamiku izvođenja radova na izgradnji nove pešačke zone i Trga Nadežde Petrović, odnosno neće dovesti do kašnjenja radova i eventualnih probijanja postavljenih rokova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ