Podeli vest

Na našem sastanku ćemo razgovarati o tome kako da nastavimo da pružamo snažnu ekonomsku, vojnu, političku i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno, rekao je Šarl Mišel.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

šarl mišel
Foto: Shutterstock

 Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao je danas poziv liderima zemalja EU za prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu, a dan kasnije i neformalni samit Evropskog saveta.

Lideri EU će razgovarati o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini, posle poslednjih dešavanja, uključujuć potez Rusije prošle nedelje da proglasila aneksiju četiri regiona Ukrajine, zatim zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije, a tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda Severni tok.

“Na našem sastanku ćemo razgovarati o tome kako da nastavimo da pružamo snažnu ekonomsku, vojnu, političku i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno“, rekao je Mišel.

On je podsetio na dogovor lidera u junu, kada je bilo rešeno da se pokrene Evropska politička zajednica, čiji je cilj da ujedini zemlje na evropskom kontinentu i obezbedi platformu za političku koordinaciju i podstakne politički dijalog i saradnju o pitanjima od zajedničkog interesa i zajednicki rad na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini.

Sastanak će biti održan u Praškom dvorcu 6. oktobra, uvodnom plenarnom sednicom od 13.00 do 14.00 časova, a zatim počinju diskusije na okruglom stolu do 16.00 časova. Na kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke.

Završna plenarna sednica održaće se za večerom a nije predviđen pisani zaljučak ovog prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Sutradan, na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU, tri ključne teme su na stolu: ruski rat u Ukrajini, energetika i ekonomska situacija, eskalacije situacije na terenu sa kampanjom za nacionalnu mobilizacu u Rusiji, lažne „referendume“ i nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Predsednik Evropskog saveta traži od lidera EU da budu “jedinstveni i čvrsti u našem odgovoru” i da pokažu da EU “solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom ostaje nepokolebljiva”.

Mišel najavljuje debate o tome kako najbolje zaštititi evropsku kritičnu infrastrukturu.

“Rat u Ukrajini ima dramatičan uticaj na energetsku situaciju u Evropi, sa efektom prelivanja na našu ekonomiju. Naš primarni cilj je da garantujemo sigurnost snabdevanja i pristupačnu energiju za naša domaćinstva i preduzecja, posebno kada se približavaju zimski dani. Mi ćemo proceniti odluke koje su već donete u vezi sa tim i dati smernice o daljim akcijama potrebnim da bi se obezbedio dobro koordiniran evropski odgovor”, stoji u pismu Mišela.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: