Podeli vest

Književni festival “Krokodil” biće održan od 21. do 23. juna, pod sloganom “Gimme Shelter”, u prostor ispred Muzeja Jugoslavije, najavili su danas organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PROMO via Tanjug

“Okupljamo i nastojimo da osnažimo one s kojima delimo istovetne vrednosti i uporno insistiramo da, uprkos svemu što nas sistemski iscrpljuje, uvek ima smisla boriti se za bolji svet”, poručio je programski dirkeotr “Krokodila” pisac Vladimir Arsenijević.

Navevši da je 16. izdanje “Krokodila” nazvano po pesmi sastava Rolingstons (Rolling Stones) “Gimme Shelter”, u kojoj su stihovi “just a kiss away… just a shot away”, Arsenijević je podsetio na planeti, između ostalih izazova, delimo jezoviti osećaj i “pomisao da je armagedon tu pred nama”.

Kako je najavljeno, posetioce “Krokodila” očekuju prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Čil aut (Chill Out) zoni, kao i večernji literarno-muzički šou na glavnoj pozornici.

Arsenijević je najavio dolazak na festival četvorice “korifeja savremene (ne samo) evropske književnosti” Matijasa Enara iz Francuske, Arnona Grunberga iz Holandije, iračko-finskog autora Hasana Blasima i književnika i prevodioca sa našeg jezika iz Ukrajine Andrija Ljubke.

“Na čuvenoj ‘Krokodilovoj’ sofi razgovaraćemo s legendarnim rok fotografom Brajanom Rašićem, istoričarkom Dubravka Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva Feđom Štukanom”, najavio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, za muzičke nastupe zadužene su Duda Buržujka, Jelena Petošević i Ane Paška, pripovedni feministički festival “Pič prič”, koji vodi Rumena Bužarovska, “predstaviće storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu”.

Na “Krokodilovoj” bini će se tokom tri večeri smenjivati sa domaće književne scene Nađa Petrović, zatim Marko Tomaš, Faruk Šehić, Filip Grujić, makedonski pesnik Nikola Madžirov i “Dora Šustić, kometa nove hrvatske književne scene”.

Kako je najavljeno, voditelji “Krokodila” su Mima Simić i Daško Milinović.

Iz “Krokodila” je saopšteno da će u “Dečijoj zoni”, za uzrast od dve do 14 godina, biti priređene radionice koje vode gosti-predavači poput spisateljice Jasminke Petrović, Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arijane Papini iz Italije i drugi.

“U okviru ove zone imaćemo i čitave uzbudljive pozorišne predstave na otvorenom – ‘Šumsku bajku’ i ‘Princeza na zrnu graška’ koje izvodi Putujuće pozorište Ćira”, piše u saopštenju.

Kako je najavljeno, u okviru “Debatne zone” premijerno će se dogoditi susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom “Meet me in Belgrade”, biće vođeni razgovori “Jedan na jedan”, a biće i dokumentarni film “Ukradena deca Ukrajine” i drugo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…