Podeli vest

Nezvanične procene od ranije pokazuju da ima i do 245.000 komada oružja, odnosno da na jedan legalno prijavljen komad dođe barem još jedan neregistrovan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

oružje
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori oružje poseduje 67.545 građana, odnosno svaki deveti stanovnik je naoružan, a od tog broja 26.914 su registrovani kao lovci, podaci su koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo podgoričkom Danu.

Nezvanične procene od ranije pokazuju da u Crnoj Gori ima i do 245.000 komada oružja, odnosno da na jedan legalno prijavljen komad dođe barem još jedan neregistrovan.

“Izdato je 100.317 komada isparava o oružju za fizička lica za 67.545 vlasnika. Od ukupnog broja oružnih listova, fizičkim licima za bavljenje lovom i sportskim streljaštvom izdato je isprava za 40.639 komada oružja, a za 26.914 vlasnika”, navode iz resora kojim rukovodi ministar policije Filip Adžić.

Kako pojašnjavaju u tom resoru, Zakonom o oružju propisano je da se isprave o oružju izdaju s rokom važenja od 10 godina, ali će to uskoro biti promenjeno, a predlog koji je usvojen na vladi je da ubuduće taj rok bude pet godina.

Prema istraživanju koje je radio SEECAC, 17 odsto lica ubijenih u Crnoj Gori ubio je član porodice.

“Ukupno 53,3 odsto lica koje je ubio član porodice ubijeno je vatrenim oružjem, a pet od 10 žena koje je ubio njihov intimni partner ubijeno je vatrenim oružjem. Ukupno 45 odsto incidenata nasilja u porodici koji su uključivali vatreno oružje rezultiralo je smrtnim ishodom. Muškarci su počinili 97,4 odsto svih krivičnih dela povezanih sa vatrenim oružjem, dok su žene počinile 2,6 odsto, a 43 žene i 139 muškaraca počinili su samoubistvo upotrebom vatrenog oružja od 2012. do 2016. godine”, navodi se u istraživanju.

Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), u istraživanju objavljenom 2019. godine, konstatovao je da je 99,4 odsto vatrenog oružja u vlasništvu muškaraca, dok ostatak od 0,6 odsto u posedu žena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: