Podeli vest

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da podaci o ličnosti moraju biti zaštićeni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

U sadašnje vreme razvoja savremenih tehnologija, ubrzane digitalizacije i sve većeg korišćenja veštačke inteligencije posebnu pažnju treba obratiti na to da podaci o ličnosti koji se koriste prlikom ovakvih vidova obrade podataka budu zaštićeni, rekao je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Kako je saopštila kancelarija poverenika, on je tokom posete Boru karavana “Digitalna ekspedicija” koji je pokrenut na inicijativu premijerke Ane Brnabić rekao da poverenik sprovodi razne akcije sa posebnim fokusom na ranjive kategorije građana, u koje spadaju deca, ali i stariji građani.

“Jedna od dobrih ideja do kojih smo došli zajedno u okviru programa Nova pismenost, koji sprovode USAID i Propulsion je brošura za naše najmlađe pod nazivom “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?”, koja je besplatna i dostupna u elektronskom formatu na sajtu Poverenika”, rekao je Marinović.

Na ovom karavanu Borani su kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Kancelarije za IT i eUpravu, imali priliku da saznaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u online svetu, kao i o ostalim prednostima upotrebe interneta i digitalnog prostora.

Karavan je posetila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i između ostalog rekla da je u prethodnih sedam godina vlada uradila mnogo na reformi državne uprave i dodala da je posebno ponosna što su penzioneri prihvatili eUpravu.

Najavila je da će u naredna tri meseca Digitalni karavan pismenosti posetiti još 10 gradova i opština i da će se posebna pažnja obratiti na starije sugrađane, jer kako je rekla kroz ove obuke se prevazilazi međugeneracijski jaz.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da je cilj ove ekspedicije da se svim zainteresovanim građanima koji nisu dovoljno upoznati sa elektronskim uslugama i digitalizacjiom omogući da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21 veka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je rekao da je digitalizacija prisutna svuda a ne samo u velikim gradovima i naveo da su penzioneri jedan od prioriteta vlade i Ministarstva na čijem je čelu te da se za penzionersku karticu do sada prijavilo o 525.000 penzionera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: