Podeli vest

Dok se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rukovao sa indonežanskom koleginicom Retno Marsudi, u sali su se čuli povici: “Kada ćete prekinuti rat?”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SERGEJ LAVROV G20
Tanjug/Willy Kurniawan/Pool Photo via AP)

Indonezija je pozvala danas članice G20 da pomognu okončanje rata u Ukrajini, na samitu ministara spoljnih poslova te grupe na kojem su se u istoj prostoriji našli neki od najtvrđih kritičara ruske invazije i najviši diplomata Moskve.

Na skupu, na indonežanskom ostrvu Baliju, dominirao je rat i njegov uticaj na globalnu ekonomiju, a najviši zvaničnici zapadnih zemalja i Japana su naglasili da se na forumu neće “raditi uobičajeno“.

Dok se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na početku sastanka rukovao sa indonežanskom koleginicom Retno Marsudi, u sali su se čuli povici: “Kada ćete prekinuti rat?” i “Zašto ne zaustavite rat?”, prenosi Rojters.

Apostrofirajući narasle tenzije, Retno je rekla da su je ranije kolege iz G7 obavestile da ne mogu da se pridruže na sinoćnoj večeri dobrodošlice na kojoj je bio Lavrov.

„Naša je odgovornost da okončamo rat pre ili kasnije i da naše nesuglasice rešavamo za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju“, istakla je ona danas na otvaranju diskusije.

Navodeći religijsku raznolikost Indonezije kao primer kako različite vere mogu da koegzistiraju skladno, Retno je pozvala šefove diplomatija G20 da „nađu put za napredak“ radi rešavanja problema koji se poput talasa šire svetom. Dodala je da će posledice rata, uključujući rast cena energije i hrane, najteže pogoditi zemlje sa niskim prihodima.

Jedan visoki zvaničnik indonežanskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je Rojtersu da se ne očekuje saopštenje sa današnjeg sastanka.

„S prisustvom i učešćem Rusije,sumnjam da bi postojao konsenzus o Ukrajini, na primer“, izjavio je uoči samita jedan zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Retno je kasno sinoć rekla da je važno da domaćin samita “napravi atmosferu da se svi ocećaju prijatno”, primetivši da je ovo prvi put od invazije na Ukrajinu 24. februara da svi glavni igrači sede u istoj prostoriji.

Lavrov je na današnjem sastanku sedeo između predstavnika Saudijske Arabije i Meksika, navodi britanska agencija.

Visoki predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je u četvrtak da je važno da se spreče „ometanja ili prekidi“ sastanka G20 i da se istovremeno obezbedi da se ne dogodi bilo šta što bi moglo da da legitimitet ruskom, kako se izrazio, „brutalisanju“ Ukrajine.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je, nakon jučerašnjeg razgovora o Ukrajini s indijskim ministrom spoljnih poslova S. Dzaišankarom, da se Peking protivi svakom činu raspirivanja blokovske konfrontacije i stvaranju „novog hladnog rata“.

Prema agendi samita, danas će biti održan sastanak iza zatvorenih vrata najviših diplomata zemalja G20, uključujući Kinu, Indiju, Sjedinjene Države, Brazil, Kanadu, Japan, Južnu Afriku, kao i bilateralni razgovori na marginama skupa. Očekuje se da će se na skupu obratiti ukrajinski ministar spoljnih poslova putem video linka.

Lavrov je u četvrtak na Baliju imao sastanak sa kineskim kolegom Vang Jijem, tokom kojeg je pohvalio Peking i oštro kritikovao „otvoreno agresivni“ Zapad.

Prvi put u poslednje tri godine, danas će na marginama samita razgovarati kineski i australijski ministri spoljnih poslova, što Rojters timači kao signal otopljavanja odnosa koji su se pogoršali zbog tvrdnji o stranom mešanju i uzajamnih trgovinskih sankcija.

Današnjem sastanku nije prisustvovala britanska ministarka inostranih poslova Liz Tras, koju je predstavljao Tim Barou, drugi stalni podsekretar u kancelariji inostranih poslova. Trasova je prekinula put na Bali nakon ostavke britanskog premijera Borisa DŽonsona, preneli su mediji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: