Hrvatski vatrogasci su u utorak u dve odvojene akcije spasili dvoje dece iz zaključanih automobila, u Makarskoj i Kaštel Lukšiću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

Kako prenose hrvatski mediji u Makarskoj je dete ostalo zaključano u vozilu juče posle 17 sati, a isto se dogodilo i u Kaštel Lukšiću nekoliko sati kasnije, oko 20.30 sati.

Ostavljanjem deteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dete što predstavlja obeležje krivičnog dela, a posledice mogu biti smrt ili teško narušeno zdravlje, upozoravaju stručnjaci, prenosi zagrebačka N1 tv..

Ovaj portal podseća da je ostavljane dece u zaključanim vozilima je krivično delo, povreda dečjeg prava, za koje je predviđena kazna zatvora do 15 godina.

Profesor dr Vladislav Vukomanović kardiolog i pedijatar objašnjava zašto je važno posebno obratiti pažnju na decu tokom vrelih dana.

“Postoji velika razlika u toleranciji dece i odraslih na visoke temperature. Deca imaju veću površinu tela u odnosu na telesnu masu tako da lako odaju i primaju toplotu. Sa druge strane postoji nerazvijenost znojnih žlezda, pa je njihovo znojenje manje nego kod odraslih.”, kaže dr Vukomanović.

On dodaje da se kod dece izlučuje više natrajuma i skloni su gubitku elektrolita i bržoj dehidraciji.

“Sama dehidracija u organizmu deteta može dovesti do povećanja temperature kod dece i to tri do pet puta brže nego kod odraslih. Zato je važno da se setimo strašnih slika ostavljanja dece u kolima. Ne ostavljati decu ni minut, ni dva, ni tri u automobilu, jer to može dovesti do katastrofalnih posledica”, ističe dr Vukomanović za RTS.

Kazne u Srbiji do 3 godine zatvora

Ostavljanje dece u kolima se tretira kao zanemiravinje dece.

Krivični zakonik je jasan u ovom pogledu i po članu 193. Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

Treba dodati da svako ko primeti zapostavljanje dece ima pravo i obavezu da to prijavi


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: