Podeli vest

U Hrvatskoj su se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona i uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u poslednjoj sedmici

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KORONA
Foto: Pixabay

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mere, virus se lakše širi, a nove podvarijante Ba.4 i BA.5 uspešnije zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ).

Hrvatska danas ima 612 novoobolelih od korona virusa i četiri preminule osobe.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u evropski laboratorij.

Iz HZJZ-a poručuju da su, uprkos većoj virulentnosti novih varijanti, vakcinisanje osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ističe da se “situacija pomno prati”, ali ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim talasom epidemije.

“Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su cepljeni ili preboleli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epdemiološke mere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se vakcinišu”, rekla je Markotić u izjavi za Hinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: