U Višem sudu u Beogradu danas je zaključeno pripremno ročište u parničnom postupku po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Suđenje je zakazano za januar, kada će početi saslušanje članova porodice jedne od ubijenih devojčica, koji su podneli tužbu protiv porodice Kecmanović, škole u kojoj je masakr počinjen i države Srbije.
Punomoćnik tužilaca-oštećene porodice, advokat Snežana Dunjić ostala je pri svojim ranijim dokaznim predlozima i dodala da predlaže da se utvrdi da li roditelji maloletnog K.K. imaju ovlašćenja da ga zastupaju.

Takođe je predložila da se MUP-u uputi zahtev kako bi se videlo da li je otac Vladimir Kecmanović imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, kao i da li je na dan masakra policajac bio dežuran u školi.

Dunjić je tražila da se od Ministarstva prosvete pribavi dokumentacija o vanrednim inspekcijskim proverama u školi pre događaja, i istakla da je “sam ovaj događaj presedan, te i presuda treba da bude presedan”.

Punomoćnica porodice Kecmanović, Marina Ivelja, osporava da odluka suda treba da bude presedan i ponovila da su članovi ove porodice već u krivičnom postupku istakli imovinsko pravni zahtev od 100.000 evra, kao i u ovom parničnom postupku, kao i da je sudska praksa da roditelji dobijaju obeštećenje oko 10.000 evra za dete, a braća i sestre oko 5.000 evra.

U krivičnom postupku članovi porodice ubijene devojčice su istakli imovinsko pravni zahtev od 100.000 evra, dok su u ovom parničnom postupku tražili po 100.000 evra za svakog člana porodice što je ukupno 400.000 evra.

Ivelja je kao dokaz priložila i mejlove koje je majka dečaka koji je počinio zločin u “Ribnikaru” Miljana Kecmanović uputila školi tražeći njegov premeštaj u drugi razred, što je nakon nekoliko meseci i urađeno.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Advokat porodice Kecmanović je kazala i da je u Srbiji uobičajno da deca rano počnu sa streljaštvom, neki i od desete godine, dok novi Predlog izmene zakona nalaže da deca mlađa od 14 godina neće smeti da rukuju oružjem niti da se bave streljaštvom (sportom).

Dunjić je ocenila da su bilo kakva izlaganja vezano o vrednosti bola su skandalozna i neprihvatljiva.
Ona je dodala i da je Vladimir Kecmanović sigurno najbolje poznavao svoje dete i da nije smeo da dozvoli da ga obučavaju da puca iz oružja.

Predstavnik Državnog pravobranilaštva Sanja Gunjić je istakla da ne postoji uzročno posledična veza između postupanja škole i kritičnog događaja.

Ivelja je nakon ročišta za Tanjug kazala da je odgovornost roditelja veoma diskutabilna, jer niko od članova porodice nije mogao da pretpostavi ili predvidi šta će maloletni K.K. da uradi 3.maja, zbog čega je i tražila veštačenje cele porodice.
Ona je dodala da su Miljana i Vladimir Kecmanović gledali da vaspitaju svog sina na najbolji mogući način, odnosno kako su oni smatrali da je napravednije.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.
Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K.K.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: