Podeli vest

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokrenula je istragu o odluci administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se povuče iz Avganistana u avgustu 2021.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bela kuća
Foto: Shutterstock

Eksperti za imigraciju i američki vojnici koji su učestvovali u evakuaciji svedočili su da je haotično povlačenje bilo posledica više decenija pogrešnih odluka, prenosi Glas Amerike (VOA).

Poslednje dane američkog rata u Avganistanu obeležili su haos i smrt, a brzo napredovanje talibana je iznenadilo i američku vojsku i Stejt department.

”Zbog zanemarivanja dužnosti od strane Bajdenove administracije, svet je gledao kako se potresne scene odvijaju na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dve nedelje”, izjavio je Majkl Mekol, predsedavajući odbora za spoljnu politiku.

Republikanci u Kongresu vode istragu o događajima u avgustu 2021. a demokrate tvrde da su za haotično povlačenje odgovorne prethodne administracije.

“U godinama pre povlačenja 2021, odluka da se učestvuje u direktnim pregovorima sa talibanima, bez vlade Avganistana, i poziv na sastanak u Kemp Dejvidu potvrdili su međunarodni legitimitet talibana”, ukazao je na pretresu demokratski kongresmen Gregori Miks.

Kongres takođe postavlja pitanje zbog čega je došlo do zastoja u procesuiranju viza desetina hiljada Avganistanaca kojima je obećana bezbednost u zamenu za pomoć američkim snagama.

Oko 122.000 ljudi na kraju je avionima evakuisano iz Avganistana u dva dana pre nego što su talibani preuzeli vlast.

Međutim, imigracioni status Avganistanaca koji su uspeli da dođu u SAD je i dalje neizvestan, a desetine hiljada su i dalje u Avganistanu, navodi VOA.

Američki vojnici takođe su svedočili da su zbog nejasnih pravila vojnog angažovanja ostali bez odbrane na aerodromu u Kabulu i ocenili da je to na kraju dovelo do bombaškog napada 26. avgusta 2021, u kome je ubijeno 173 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, što je bio najsmrtonosniji dan za Amerikance u Avganistanu u prethodnih 10 godina.

Članovi Kongresa su saopštili da će američki državni sekretar i sekretar za odbranu uskoro biti pozvani da svedoče o ulozi svojih sekretarijata u evakuaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ