Podeli vest

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu svečano je otvorila izložbu “Helena, serbiae regina”

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ Mladen Sekulić/

Ova ižlozba uvrštena je u ovogodišnji program tradicionalne manifestacije ,,Mesec frankofonije” u Srbiji i nastala je povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Gojković je rekla da je, pored naučne i umetničke vrednosti, ova postavka i dobar primer kulturne diplomatije, budući da doprinosi jačanju kulturne saradnje i prijateljstva između Srbije i Francuske.

Prema njenim rečima, ižlozba o znamenitoj ličnosti srpske istorije francuskog porekla, Jeleni Anđel i njenoj zadužbini u srcu Srbije, manastiru Gradac, u sebi nosi višestranu simboliku.

“Krož život svete kraljice, monahinje i svetiteljke Jelene Anžujske i njenu zadužbinu prikazani su snaga i moć srednjovekovne Srbije, izuzetna stvaralačka dostignuća toga doba koja su zauzela važno mesto u našoj kulturnoj i duhovnoj baštini”, kaže Gojković.

Dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan ističe da je sadržaj ove ižlozbe kulturno-istorijsko nasleđe Srbije, a upravo priča o Jeleni Anđel i manastiru Gradac kroz više slojeva oslikava veze Francuske i Srbije.

“Pored savremene umetnosti mi se bavimo i očuvanjem vrednosti prošlosti, a to je ono što svakako jeste kontekst ove ižlozbe i mi želimo da naš doprinos ovome bude kroz ovu divnu ižlozbu i zaista želim svima da uživate u ovim eksponatima”, rekao je Bokan.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović navela je da je na ižlozbi predstavljeno 12 umetničkih dela, od kojih su šest kulturna dobra.

“Kroz ovu izložbu smo predstavili deo istorije i umetnosti kulture Srbije, ali smo se potrudili i da prikažemo hronologiju veka i po dugog istraživanja, obnove i prezentacije kompleksa manastira Grada. Kroz sve segmente ove izložbe protkani su detalji konzervatorsko-restauratorskog rada koji spada u jedne od najznačajnijih, najobimnijih i najuspešnijih realizacija u Srbiji”, podvlači Đukanović.

Postavka je nastala u saradnji sa drugim nacionalnim ustanovama kulture i akademiskim i naučnim institucijama, a za publiku će biti otvorena do 30. marta, radnim danima od 12 do 19 časova u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: