Podeli vest

Evropska nedelja mobilnosti održava se pod sloganom “Kombinuj i kreći se” i traje do 22 septembra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vatrogasci
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 U parku Arboretum, u Obrenovcu, pokaznim vežbama saobraćajne policije, hitne pomoći i vatrogasaca obeležen je početak Evropske nedelje mobilnosti (EMW) koja traje do 22. septembra.

U saradnji Agencije za bezbednost u saobraćaju i obrenovačke opštine organizovana je pokazna vežba prilikom koje je učenicima srednjih škola na konkretnim situacijama požara i saobraćajnih nesreća pružena prilika da se upoznaju sa radom svih hitnih službi.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, povodom Evropske nedelje mobilnosti, istakao je da je ovo prilika da se svi učesnicima u saobraćaju podstaknu na korišćenje održivog transporta.

“Da podstaknemno sve da koriste javni prevoz, bicikle i da pešače, da u nekoj meri pokušamo da izbegnemo motorni saobraćaj zbog ekologije, ali i zbog zdravlja svih nas”, kazao je Stamatović.

On je najavio da će Evropska nedelja mobilnosti biti obeležena u mnogim gradovima Srbije, uključujući i Beograd.

Govoreći o pokaznoj vežbi hitnih službi, Stamatović je ocenio da su veoma korisne i pohvalio događaj.

“Pozivam sve učesnike u saobraćaju da budu pažljivi. Ova pokazna vežba organizovana je danas sa ciljem da prenesmo poruku svima da u slučaju saobraćajne nesreće prvo treba da obezbedimo lice mesta, ali i ostale stvari kako se rade. To će biti korisno, jer ćemo ovde viđeno sutra u praksi moći da primenjujemo”. kazao je Stamatović.

Načelnik saobraćajne policije Slaviša Lakićević kazao je da kada bi bi, i kod nas, i u evropskim zemljama, imali adekvatno delovanje posle nezgode spasili bi 50 ljudskih života godišnje, koji preminu i do mesec dana posle nesreća.

On je dodao da je ovo mesec u kome imamo najviše saobraćajnih nezgoda sa teškim i najtežim posledicama.

“Zato apelujem na sve učesnike u saobraćaju da povećaju opreznost i poštuju saobraćajne propise” , kazao je načeknik saobraćajne policije.

Predsednik Opštine Obrenovac Miloš Stanojević kazao je da se u Obrenovcu ovakve pokazne vežbe organizuju po drugi put da bi skrenula pažnja mladima na važnost bezbednog učešć u saobraćaju.

Dušan Borković, automoblista skrenuo je pažnju srednjoškolcima da je veoma važno da budu pažljivi u saobraćaju.

Evropska nedelja mobilnosti održava se pod sloganom ” Kombinuj i kreći se” i traje do 22 septembra. Organizovana je pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a ideja manifetsacije je da se podigne ekološka svest i unapredi kvalitet života u urbanim sredinama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: