Podeli vest

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 3. aprila, u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izbornog dana, na biračkom mestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2.marta.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: