Podeli vest

U holivudskom Dobli teatru u noći između nedelje i ponedeljka po srednjoevropskom vremenu biće održana 96. ceremonija dodele Oskara, a program će četvrti put voditi američki voditelj Džimi Kimel.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Ostvarenje “Openhajmer” u režiji Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru.

“Openhajmer” je nagrađen Oskarima u 7 kategorija. Irski glumac Kilian Marfi dobio je nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu u filmu “Openhajmer”. On je naglasio da je zajedno sa ekipom snimio film o nastajanju atomske bombe.

“Živimo u atomskom svetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo” kazao je Marfi u Dolbi teatru. Britanski reditelj Kristofer Nolan je dobio nagradu Oskar za režiju filma “Openhajmer”.

Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice zahvalo se svima iz svog okruženja: od porodice do producentkinje filma “Openhajmer” Najvrednije kinematografsko priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je američkoj glumici Emi Stoun za ulogu u filmu “Jadna stvorenja” u režiji Jorgosa Lantimosa.

Ona je naglasila da deli Oskara sa svim članovima ekipe filma.

Oskarom za najbolju pesmu nagrađeno ostvarenje “Barbi” i Bili Ajliš

Nagrada Oskar za najbolju originalnu muziku pripala je filmu “Openhajmer”, dok je Bili Ajliš nagrađena za najbolju originalnu pesmu u filmu “Barbi”. Rajan Gosling je izveo čuvenog Kena iz filma “Barbi” u holivudskom Dolbi teatru. Koreografija je zapalila publiku, a gitaru je svirao Sleš iz benda “Gans and rouzis”.

U Dolbi teatru je emitovan deo govora nedavno preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Potom je nastupio i najvoljeniji tenor sveta Andrea Bočeli sa sinom Mateom. Oni su izveli pesmu “Time to say goodbye” kojom su zaokružili sećanje na sve preminule filmske stvaraoce između dve dodele Oskara.

Billie Eilish

Prvi Oskar za Ukrajinu: Nagrađen dokumentarac “20 dana u Mariupolju”

Nagrada Oskar za najbolje specijalne efekte pripalo je ostvarenju “Godzilla Minus One”, dok je za montažu nagrađen film “Openhajmer”.

Džon Batist izveo je potom numeru iz filma “Američka simfonija” u Dolbi teatru. Oskarom za najbolji kratkometražni dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje “The Last Repair Shop”, dok je najbolji dugometražni film priglašeno ostvarenje “20 dana u Mariupolju” u režiji Mstislava Černova To je prvi film iz Ukrajine koji je nagrađen Oskarom.

“Voleo bih da nisam ovde i da nikada nisam napravio ovaj film, a da Rusija nikada nije napala Ukrajinu i razvaljivala gradove u našoj zemlji” kazao je Černov. Ostvarenje “Openhajmer” je trijumfovalo u kategoriji najbolja fotografija, a najbolji kratki igrani film “The Wonderful Story of Henry Sugar” u režiji Vesa Andersona.

Nagrada Oskar za najbolji strani film pripala ostvarenju “Zona interesa”

Ostvarenje “Zona interesa” u režiji Dzonatana Glejzera nagrađeno je Oskarom za najbolji strani film. Glejzer je podsetio na eskalaciju sukoba u Gazi, na koju, kako je rekao, “ne možemo da ostanemo nemi”.

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu otišao je u ruke Roberta Daunija Džuniora za ulogu u filmu “Openhajmer” u režiji Kristofera Nolana.

Robert Dauni Džunior je osvojio brojna priznanja među kojima je i “Bafta” pre večerašnjeg trijmfa na dodeli Oskara.

Oskar 2024 u devet redova

  • Najbolji film: Openhajmer
  • Najbolja glumica: Ema Stoun
  • Najbolji dokumentarni film: Dvadeset dana u Marijupolju
  • Najbolja režija: Kristofer Nolan
  • Najbolji glumac: Kilijan Marfi
  • Najbolja sporedna muška uloga: Robert Dauni Džunior
  • Najbolji adaptirani scenario: Američka fikcija
  • Najbolja sporedna glumica: Devajn Džoj Rendolf
  • Najbolji originalni scenario: Anatomija pada


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: