U predsedničkoj trci učestvuje sedam kandidata, a ako nijedan od njih ne bude dobio više od 50 odsto podrške, drugi izborni krug biće održan 2. aprila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori će u nedelju, 19. marta, biti održani predsednički izbori, četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

U predsedničkoj trci učestvuje sedam kandidata, a ako nijedan od njih ne bude dobio više od 50 odsto podrške, drugi izborni krug biće održan 2. aprila.

Predsednički izbori u Crnoj Gori održavaju se u vrlo uzavreloj atmosferi zbog teške višemesečne institucionalne i političke krize.

Kandidati su aktuelni predsednik i kandidat DPS Milo Đukanović, predsednik Demokrata Aleksa Bečić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić, zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanik SDP Draginja Vuksanović Stanković, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović.

Od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori 1990. godine, svi predsednici su bili iz redova Đukanovićeve DPS. Filip Vujanović je bio predsednik Crne Gore u tri mandata, od 2003. do 2018. Pre i posle Vujanovića predsednik je bio Đukanović.

Istraživanja pokazuju da će Đukanović osvojiti najviše glasova građana, ali nedovoljno za pobedu, te da će se u drugom krugu naći sa kandidatom DF Mandićem.

Nakon incidenta na Cetinju uoči izbornog skupa kandidata PES Jakova Milatovića, mediji tvrde da je njemu porastao rejting i ne isključuju mogućnost da on bude u drugom krugu sa Đukanovićem.

Milatović je zamenski kandidat PES-a, koji je predložen nakon što je DIK odbio kandidaturu lidera tog pokreta Milojka Spajića, zbog nejasnoća o državljanstvu i prebivalištu.

Nakon lokalnih izbora, Milatović je bio viđen za gradonačelnika Podgorice, ali je ovom kandidaturom od toga očito odustao.

Ipak, pokazala su istraživanja, najozbiljniji protivkandidat Đukanoviću je Andrija Mandić, koji građanima u kampanji nudi pomirenje za bolju budućnost Crne Gore.

Na pobedničkim parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. Mandić je bio prvi na listi “Za budućnost Crne Gore”, ali je to mesto ustupio profesoru anonimusu Zdravku Krivokapiću, koji je kasnije izabran za premijera.

Krivokapić se, međutim, vrlo brzo otuđio od izborne liste koja ga favorizovala i pod pritiskom stranih ambasada formirao je navodno ekspertsku vladu bez predstavnika Demokratskog fronta, u kojoj je potpredsednik bio lider Ure Dritan Abazović.

Mandić je zajedno sa predsednikom DNP Milanom Kneževićem osuđen na pet godina zatvora u postupku “državni udar”, zbog navodne umešanosti u nasilno rušenje vlasti na izborni dan 2016. Apelacioni sud je ceo slučaj vratio na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

U izbornoj trci učestvuju i lideri Demokrata Aleksa Bečić, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Iz DF-a su potvrdili da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug sa Đukanovićem, međutim, Bečić i Milatović nisu rekli da će učiniti isto, ako u drugi izborni krug uđe Mandić.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković je kandidatkinja opozicione Socijaldemokratske stranke, koja je dugi niz godina bila na vlasti sa DPS-om i ovo joj je drugi put da se kandiduje za predsednicu. Godine 2018. osvojila je 8,3 odsto glasova.

Influenser Jovan Radulović manje je poznat javnosti i ako bude osvojio određeni procenat glasova to će, tvrde mediji, biti na štetu Bečića ili Milatovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: