Podeli vest

Ambasador Srbije u Nigeriji kaže da motiv napada, za sada nije poznat, ali da je reč o sukobu između nigerijskih vojnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

helikopter
Foto: Shutterstock

Ambasador Srbije u Nigeriji Ðuro Likar izjavio je danas da je pilot helikoptera Bora Ðukić, koji je teško ranjen u napadu u Nigeriji, noćas operisan i da se sada očekuje odluka lekara da li je spreman za transport u Srbiju.

Kako je Likar rekao Tanjugu, očekuje se da će lekari posle 48 sati od operacije doneti odluku o tome da li je Ðukić spreman za transport u Srbiju.

Ambasador je objasnio da Ðukić radi za nemačku firmu koja pruža logističke usluge helikopterskog transporta za UN u Nigeriji, tako da njegova firma u saradnji sa UN i uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ambasade u Abudži, pokušava da organizuje njegov transport u Srbiju, ali odluka u potpunosti zavisiti od procene lekara.

Ambasador Srbije u Nigeriji kaže da motiv napada, za sada nije poznat, ali da je reč o sukobu između nigerijskih vojnika.

Likar navodi da će se više toga znati po okončanju istrage, ali da prema informacijama kojima sada raspolaže, napadač je u trenutku spuštanja helikoptera počeo da trči prema letelici ispalivši pri tome više metaka prema helikopteru i putnicima koji su se iskrcavali.

“Jedan metak je pogodio Ðukića, oružje se zatim zaglavilo, a napadač je nastavio da trči prema Ðukiću i dva puta ga ubo bajonetom u stomak, pre nego što je ubijen. U napadu je ubijena i jedna Etiopljanka, ali se ne zna da li je ona državljanka te zemlje, ili je samo Etiopljanka poreklom”, rekao je Likar.

Prema navodima beogradskih medija, Svetski program za hranu (World Food Program -WFP) Ujedinjenih nacija unajmio je čarter helikopter od nemačkog avio operatera, a jedan od pilota bio je upravo Ðukić.

Napadnut je prilikom rutinskog sletanja u Damboi, u Nigeriji, gde se vojska bori protiv islamskih pobunjenika, kada je napadač, nigerijski vojnik, zapucao iz vatrenog oružja, a potom napao i sečivom.

Ubijena je jedna humanitarka, jedan vojnik, kao i sam napadač, dok je Ðukić tesko ranjen.

Ðukić je smešten u bolnicu u Majdiuguriju, gde je ekipa uspela da se evakuiše.

Ðukić je rođen 1962. u Čurugu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: