Podeli vest

Češka policija otkrila je identitet 11 od 14 žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i saopštila da je napadač, 24-godišnji student, legalno posedavo vatreno oružje i bio inspirisan sličnim događajima u inostranstvu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mere predostrožnosti širom Češke usmerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj pretnji.

Policija je navela da je tokom cele noći radila u zgradi Filozofskog fakulteta na Trgu Jana Palaha i da i dalje radi na utvrđivanju identiteta preostalih žrtava, objavila je češka agencija ČTK.

U okviru mera predostrožnosti na ulicama će biti i policajci sa dugim cevima, navela je policija.

Napadač je 24-godišnji student koji je legalno posedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosije.

Prema navodima policije, on je bio inspirisan sličnim slučajem u inostranstvu, a pucnjava je očigledno bila delo usamljenog naoružanog napadača.

Policija sumnja da je on možda odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama krajem prošle nedelje.

Prošle nedelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

Češka vlada je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti.

Ljudi su već poslali više od 2,5 miliona kruna za pomoć porodicama žrtava tragedije na univerzitetu preko fonda zadužbine Karlovog univerziteta.

Češki premijer Petr Fijala pozvao je sinoć građane Češke da 23. decembra u 12 sati minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, najavljujući da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu dogodila se pucnjava u četvrtak u kojoj je ubijeno 15 osoba, uključujući napdača, dok je povređeno njih 25.

Češka policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije u četvrtak pronađen mrtav.

Štulić:Nema podataka da su među stradalima u Pragu državljani Srbije

Ministarka – savetnik ambasade Srbije u Češkoj Lepša Štulić izjavila je večeras da ambasada Srbije za sada nema podataka da li među poginulima ili povređenima u današnjoj pucnjavi na Filozofskom fakultetu u Pragu ima državljana Srbije. “U komunikaciji smo sa nadležnim češkim organima od kojih smo i zatražili zvanične podatke.

Takođe u komunikaciji smo i sa našim građanima koji žive i rade u Češkoj i pokušavamo da dobijemo više informacija o našim državljanima kao i o eventualnoj pomoći koju bismo mogli da pružimo”, rekla je Štulić za Tanjug. Ukoliko budu saznali da među povređenima ima srpskih državljana, dodala je, ambasada će o tome odmah obavestiti javnost.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: