Podeli vest

U SAD je danas “super utorak”, najveći dan ovogodišnje kampanje za predsedničke nominacije demokrata i republikanaca, jer se takmičenje održava u 16 saveznih američkih država.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

amerika
Foto: Pixabay

Unutarstranački izbori će se odvijati od Aljaske i Kalifornije do Virdžinije i Vermonta i oni su ključni momenat za aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji su glavni kandidati za predsedničke nominacije demokrata i republikanaca, prenosi Glas Amerike.


Više od trećine od ukupnog broja delegata dobija se na izborima na “super utorak”, a kandidat republikanaca može da osvoji 854 od 2.429 delegata, dok kod demokrata može da se osvoji 1.420, što je takođe više od trećine delegata.
Međutim, ni republikanci ni demokrate ne mogu da osvoje nominaciju posle “super utorka”.


Tramp, koji je favorit za republikansku nominaciju, sada ima 122 delegata i treba mu još 1.093 da bi došao da potrebnog “magičnog” broja od 1.215.
Bajden, favorit demokrata, sada ima 206 delegata, a potrebno mu je 1.986.


Tramp bi, kako se predvđa, mogao da obezbedi nominaciju do 12. marta, a Bajden do 19. marta.


Republikanci mogu brže da sakupe potreban broj delegata jer imaju princip da onaj koji osvoji najviše glasova u nekoj državi dobija sve delegate, dok se kod demokrata delegati dele po proporcionalnom sistemu.


Bivši predsednik Tramp dominira u republikanskoj trci, a njegov poslednji veliki rival, nekadašnja ambasadorka u UN Niki Hejli, “muči se” da održi korak, navodi Glas Amerike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: