Podeli vest

Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u toj zemlji, što je prvi smrtni ishod u Evropi i drugi van teritorije Afrike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

majmunkse boginje
Foto: Shutterstock ilustracija

Brazil je takođe juče prijavio prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta.

U pitanju je 41-godišnji muškarac, koji je, kako je navelo brazilsko ministarstvo zdravlja, takođe bolovao od limfoma i imao oslabljen imuni sistem, preneo je Rojters.

Do sada je u Španiji prijavljeno 4.298 slučajeva, pokazuju podaci Nacionalne mreže za epidemiološki nadzor (RENAVE), prenosi španski Mundo.

Od 3.750 zaraženih za koje postoje informacije, 120 je hospitalizovano, što je 3,2 odsto, a jedna osoba je preminula, što je zvanično prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u toj zemlji.

Koordinacioni centar za zdravstvena upozorenja i vanredne situacije objavio je danas najnovije podatke o osobama zaraženim majmunskim boginjama u Španiji, koji pokazuju da je zaraženo više od 4.000 muškaraca i samo 64 žene.

Oboleli imaju između deset meseci i 88 godina, a prosečna starost obolelih je 37 godina.

Prema ovim podacima, 3.458 obolelih su muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (od 4.148 pacijenata za koje je ova vrsta informacija dostupna).

Što se tiče načina prenošenja bolesti, na osnovu 2.253 slučaja utvrđeno je da je 82,1 odsto imalo bliski seksualni kontakt, a 10,5 odsto bliski kontakt koji nije bio seksualne prirode, navodi Mundo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: