Podeli vest

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ima 1. 028 kartona građana koji se leče od patološkog kockanja.  Podaci pokazuju da je svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole igrao neku igru na sreću. Prema najnovijem istraživanju u našoj zemlji, najmlađi patološki kockar ima 12 godina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay
Foto: Pixabay

Jasmina Leković psiholog iz udrženja “Život nije igra” kaže da roditelji često poriču da postoji igra sa rečenicom “svi se klade”.

“Moje istraživanje u školama je pokazalo da se u svakoj trećoj porodici popunjavaju igre na sreću, a najčešće je to otac koji igra kladionicu i koji je uzor deci. Roditelji su model za svoju decu na koji se oni ugledaju. Na ovaj način im roditelji šalju lošu poruku da do zarade može da se dođe brzo i lako i da je taj način društveno prihvatljiv, i da oni to podržavaju”, ističe leković na svom blogu.

Osim što popunjavaju tikete pred decom, roditelji neretko šalju decu da uplate tiket, što je protivzakonito.

Dodatno, roditelji često klađenje i ne vide kao kocku.

“Roditelji misle da klađenje nije kockanje. To je pogrešno razmišljanje. I klađenje je kockanje. Klađenje počinje kao bezazlena igra sa malim ulozima, a može da završi sa ozbiljnim posledicama. Svuda gde ulažete novac i rizikujete da ga izgubite je kockanje”, ističe Leković.

Ona dodaje da rodutelji negiraju da problem postoji čak i kada nastanu dugovi.

“Kad se pojavi prvi dug, a kasnije i ko zna koji po redu roditelji misle da je loša faza kod njihovog deteta, uvereni da to nije ništa ozbiljno, da je to mladost – ludost, vraćaju dugove i time podržavaju kockanje, a sebe ubeđuju da će sve proći samo od sebe. Ne žele da vide problem i da priznaju sebi da im je dete zavisnik od kocke”.

Leković kaže da je važno da se odmah odreaguje i krene sa lečenjem.

Ovaj vid lečenja od zavisnosti pruža Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

“Uglavnom se osobe jave posle 10, 15 ili 20 godina kada su već izražene posledice, mi u tretmanu stavljamo akcenat na uključivanje članova porodice. Tretman je grupni, radimo psihoterapiju s njima, i nakon inicijalnog razgovora procenjujemo da li je potrebna eventualno izlolacija u našoj bolnici na neki kraći period”, kaže dr Milica Repac iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti za RTS.

Doktorka Repac ističe i društvenu odgovornost i napominje da se u poslednje vreme javne ličnosti veoma često i na agresivan način u  uključuju u reklamiranje i propagandu koja je u korist igara na sreću.

Koristilo bi, smatraju stručnjaci, deci u školama pričati koliko je kockanje opasno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: