Podeli vest

Četri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

IZBORI
Foto: Shutterstock

Na izborima za članove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine pobedila je lista “Hrvati i dalje zajedno” koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojena 29 mandata, saopšteno je sinoć iz Republičke izborne komisije (RIK).

Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu.

Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista čiji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navodi se na sajtu Republičke izborne komisije.

Na elektronskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca.

Birači su glasalo za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imalo je 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina (NSNM), za 19 članovi su se birali neposredno, dok se za četiri birali putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: