Podeli vest

Italija očekuje da će do kraja godine potrajati inicijalna procena rada američke kompanije Meta, koja bi mogla da dovede do toga da vlasnik Fejsbuka mora da plati 870 miliona evra na ime dodatnog poreza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

META
Foto: Shutterstock

Iako je to skromna suma za kompaniju, koja je prošle godine inkasirala više od 32 milijarde dolara prihoda, slučaj bi mogao da ima mnogo veće posledice po Metu, jer se radi o načinu obezbeđivanja pristupa uslugama, kao što su Fejsbuk i Instagram, preneo je Rojters.

Slučaj je proizašao iz italijanske revizije, koju je osmislila i sprovela italijanska policija Guardia di Finanza (GdF), prenelo je Evropsko javno tužilaštvo (EPPO), a krivičnu istragu su ranije ove godine otvorili milanski magistrati.

To je podstaklo dijalog između Mete i italijanske poreske agencije u fazi procene, koja će se ove godine završiti ili prihvatanjem plaćanja kompanije ili početkom poreskog spora. Navodi se da ta rocena uključuje najviše rangirane italijanske poreske službenike zbog osetljivosti ovog pitanja, a njen ishod zavisiće od toga kako će se krivična istraga voditi.

Meta je saopštila da ozbiljno shvata svoje poreske obaveze, plaća sve poreze potrebne u zemljama u kojima posluje i da će u potpunosti sarađivati sa italijanskim vlastima.

“Uopšte se ne slažemo sa idejom da bi za obezbeđivanje pristupa onlajn platformama korisnicima trebalo da bude naplaćen PDV”, rekao je portparol Mete u izjavi Rojtersu. Italijanska poreska policija i poreska agencija izračunali su model prema kojem bi Meta morao da plati oko 220 miliona evra poreza na promet u zemlji 2021. godine. Retroaktivna difra za period do 2015. izračunata je na 870 miliona evra.

“Prigovor GdF-a bi u suštini proizašao iz činjenice da učlanjenje na društvene mreže, iako je dozvoljeno besplatno, podrazumeva plaćanje nenovčane naknade koja predstavlja ustupak korisnika da META koristi njihove lične podatke”, rekao je međunarodni poreski savetnik Serđo Sirabela.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: