Podeli vest

U Velikoj Plani počela je da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji, čiji je kapacitet veći od 100 megavata na godišnjem nivou.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Proizvodnju je započela firma “Domi Eko Solar”.
To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji, piše Balkan grin enerdži njuz (Balkan Green Energy News).
Direktor i vlasnik firme Dragan Rajović rekao je da će proizvoditi dve vrste panela, od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.


Italijanska firma Ekoprogeti (Ecoprogetti) nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju.
“Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, a planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju”, rekao je Rajović.


Projekt menadžer Vladimir Dimitrijević rekao je da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene.


Proizvodna linija je, prema rečima Dimitrijevića, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW, a plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: