Podeli vest

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilašva za organizovani kriminal osumnjičenima je na teret stavljeno više krivična dela

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DARKO ŠARIĆ
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Specijalni sud u Beogradu odredio je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal pritvor do 30 dana Darku Šariću i ostalim osumnjičenima za niz teških krivičnih dela.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi saktili ili uništili dokaze i da ne bi ponovili krivična dela u kratkom vremenslom periodu.

Pored Šarića pritvor je određen i advokatu Dejanu Lazareviću, Urošu Radovanovoću (koji se ranije prezivao Mišić), Danilu Odaviću i Dušku Mirkoviću, koji su u četvrtak uhapšeni i Beogradu.

Na rešenje o pritvoru oni imaju pravo da ulože žalbe krivičnom vanraspravnom veću, saopštio je sud.

Šarić je saslušan sinoć u tužilaštvu za organizovani kriminal gde je negirao izvršenje svih novih krivičnih dela za koje se sumnjiči.

“Šarić smatra da je pokrenut postupak protiv njega kao vid pritiska na postupke koji su trenutno u toku – dva postupka su u završnim fazama” rekao je njegov branilac Danilo Šarić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je dodao da će se u daljem toku istrage naknadno oglasiti.

Šarićevo saslušanje je trajalo više od ti sata, dok je saslušanje druge trojice osumnjičenih završeno posle ponoći.

Osumnjičeni advokat Dejan Lazarević, inače branilac Šarića u postupku za krijumčarenje kokaina, prebačen je u na VMA jer mu je pozlilo tokom saslusanja.

Ovom Istragom tužilaštva obuhvaćeno je ukupno 12 osoba, od kojih je za sada uhapšeno pet.

Osim petorice kojima je određen pritvor, ostali su u bekstvu i za njima sw intenzivno traga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je Šarić organizovao i naložio izvršenje krivičnog dela teško ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, južnoj Americi.

Za to ubistvo u Hrvatskoj se vodi postupak dvojici pripadnika ove organizovane kriminalne grupe osumnjičenom Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću.

Pored Šarića istraga srpskog tužilaštva i obuhvata Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (bivše prezime Mišić).

Oni se terete da za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo ukazuje da postoje osnovi sumnje da je Šarić od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Preko pripadnika ove kriminalne grupe u Južnoj Americi i drugih lica, pripadnici grupe su lišili života lica koja bi pokušala da osujete ostvarenje kontakata pripadnika njegove kriminalne grupe sa dobavljačima opojne droge iz Južne Amerike.

Takođe, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Srbiji, preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih pred Specijalnim sudom zbog krijumčarenja kokaina i pranja para, a kojima je prvostepenim presuda osuđen na 15 odnosdno 9 godina zatvora.

Ove radnje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića, kako smatra tužilaštvo, podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je on pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića, kako bi se u javnosti prikazalo da je Joksović nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela.

To je u krivičnim postupcima protiv Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika, smatra tužilaštvo.

Osumnjičenom advokatu Dejanu Lazareviću, koji je branio i Veljka Belivuka, stavlja se na teret da je kao branilac osumnjičenog Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića.

Ovo je , navodi tužilaštvo, uradio sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Lazarević se takođe tereti da se po nalogu Šarića, sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića.

To je , kako se sumnja, prenosio Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone.

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, su postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela.

Osumnjičeni Milutin Radovanović, kao službeno lice, zamenik načelnika SKOP-UKP, MUP, iskorišćavanjem svoj službenog ovlašćenja, nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti preduzimao radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Ovo je radio kako bi se izbegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića (Mišića) ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku.

Osumnjičeni Duško Mirković, kao službeno lice, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, MUP RS, Direkcija policije, UKP Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, je osumnjičenom advokatu Lazareviću, učinio dostupnim podatke i dokumenta koja predstavljaju tajne podatke označene stepenom tajnosti „strogo poverljivo“ koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

U pitanju su naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao Lazareviću.

Takođe, Mirković je kako se sumnja Lazareviću, prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi ovih krivičnih prijava.

Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UKP, SKOP, se stavlja na teret i da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.