Podeli vest

Svaki ujed insekata može, ali i ne mora izazvati komplikacije. Ipak u nekim situacijama važno je obratiti se lekaru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

krpelj
Foto: Pixabay

Letnje vreme donosi i pojačano javljanje lekarima zbog ujeda insekata. Među najčešćim razlozima za javljanje su ubodi krpelja, pčela, stršljena i komaraca, ali i stenica.

Ubod krpelja i lajmska bolest

Ujed krpelja nije neuobičajen i lekari upozoravaju da krpelja ne posipate ni sa kakvom hemikalijom i da je važno da se obratite lekaru jer ovi insekti mogu izazvati lajmsku bolest.

“Ubodom krpelj ubacuje bakteriju borreliu burgdorferi u kožu, ona se širi dalje i zahvata različite organe, tako da postoje varijacije u kliničkoj slici. Inkubacija, period od ujeda do pojave simptoma, može trajati od 3 do 30 dana, a pacijenti se obično javljaju zbog pojave crvenila. Na koži se javlja karakteristična kožna pojava – erythema migrans, crvenilo koje migrira. Najčešće je pristuna na mestu ujeda, ima izgled mete, tj. prstenast oblik, širi se ka periferiji, a bledi u centru. Traje oko nedelju dana i najčešće je lokalizovana iza kolena, u predelu pazušnih jama, na butinama, mada, lokalizacije ujeda krpelja mogu da budu različite. U ranoj fazi se mogu uočiti i sekundarne kožne promene sličnog izgleda i mogu se javiti na udaljenim delovima od mesta ujeda krpelja – kaže dr spec. infektologije Estela Petronijević za Grad.

Kako do ove bolesti ne bi došlo, najbolje je prevenirati ujed krpelja nošenjem zaštitne odeće svetle boje, dugih rukava i nogavica. Značajna je i upotreba repelantnih preparata, koji se primenjuju na koži, a čija je uloga da odbiju ujed. Njihovu upotrebu treba ponoviti na par sati, zbog ograničenog dejstva. Nakon boravka u prirodi kožu treba pregledati, kao i odeću.

Ako dođe do ujeda, najbitnije je da se krpelj ukloni sa kože u prva 24 časa od ujeda, jer se time smanjuje mogućnost zaražavanja i razvijanja infekcije

Ujed komarca i groznica zapadnog Nila

Iako se mnogo ređe javlja u odnosu na lajmsku bolest, virusno oboljenje, groznica Zapadnog Nila, nije bezazlena, Na čoveka se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Simptomi groznice pojavljuju se od 3.- 14. dana nakon uboda zaraženog komarca, s tim da kod većine inficiranih nema nikakvih tegoba (asimtomatski) u 80% slučajeva.

Oko 20% inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

     Mogu oboleti svi uzrasti, a najugroženiji su starije osobe, hronični bolesnici.

Ubod stršljena

Ozbiljniji je od uboda pčele, ose ili nekog drugog insekta, brzo se javljaju veliki otoci na tom mestu, u pratnji jakog bola – Reakcija organizma je nepredvidiva, pa može da dođe do burnih alergijskih manifestacija.

Najdramatičnija reakcija je anafilaktički šok. Ubodena osoba tada oseća jak svrab po koži, uznemirena je, pojavljuje se oticanje, koprivnjača po telu, gušenje, otežano disanje, grčevi u stomaku, može se izgubiti svest, a nekada se javlja i grčenje tela. Nisu nepoznati ni slučajevi akutnog infarkta. Zato svako ko dođe u takvu situaciju trebalo bi što pre da se javi u najbližu ambulantu ili bolničku ustanovu – kažu lekari.

Osim ovakvih reakcija može da se pojavi i kasni tip alergijske reakcije, više sati posle uboda, sa ospama ili tačkastim krvarenjem po koži oko uboda i difuzno po telu i jako je važno pratiti stanje i na vreme se javiti lekaru.

Ujed drugih insekata i kako ih razlikovati

Simptomi ujeda buba daju naznake uzroka i težine. Na primer, većina uboda buba uzrokuje crvene kvrge koje bole, svrab ili peckanje. Neki ujedi buba takođe imaju plikove ili otoke, piše E-apoteka i otkriva kako razlikovati ujede:

  • Stenice. Ostavljaju mali trag ugriza na koži koji je crven i praćen svrabom. U retkim slučajevima izaziva ozbiljnu alergijsku reakciju.
  • Pčele. Ujed uzrokuje crvenu kvrgu na koži sa belom oko nje.
  • Buve. Ostavljaju svrbež na koži, često na zglobovima i nogama.
  • Komarci. Uzrokuju svrbežu ružičastu kožu na koži ili u retkim slučajevima ozbiljnu alergijsku reakciju.
  • Pauci. Njihov ujed izaziva manje simptome poput crvene kože, otoka i bola na mestu ujeda. Ujedi nekih vrsta mogu biti fatalni.
  • Krpelji. Mogu nositi Lajmsku bolest, a njihov ugriz ostavlja osip.

Većina uboda buba prenosi se direktno od insekata i javlja se na otvorenom. Dva izuzetka su stenice (sitne grinje koje žive u i blizu kreveta) i vaške. Koje se šire kontaktom sa zaraženom osobom, češljem ili odećom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: