Podeli vest

Ukinut osuđujući deo prvostepene presude, kojom je Darko Šarić osuđen na kaznu zatvora od devet godina zbog pranja novca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DARKO ŠARIĆ
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude, kojom je Darko Šarić osuđen na kaznu zatvora od devet godina zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstanija, objavljeno je u odluci na sajtu suda.

Po nalaženju Apelacionog suda u osuđujućem delu, osnovano se žalbom Tužioca za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom delu iz prve tačke optužnice – udruživanje radi vršenja krivičnog koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optuzuzbe.

Takođe, imajuci u vidu vreme izvršenja krivicnog dela, po nalauženju Apelacionog suda, osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zakljucuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzece “Štampa sistem“ potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila vršenjem krivicnog dela neovlašcena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je precizirano u presudi, iz pisanih dokaza u spisima predmeta proizlazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizlazi da je grupu koja se bavila vršenjem ovog krivičnog dela Šarić oformio tokom 2008. godine, a da je konverzija i ulaganje novca usledilo tek 2008, 2009. i 2010. godine.

Apelacioni sud je zaključio i da je prvostepeni sud pravilno oslobodio od optužbe okrivljene Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajica, imajući u vidu da tokom postupka nije dokazano da su ovi okrivljeni izvršili krivicna dela za koja su optuženi, te da je dao dovoljno jasne, uverljive i prihvatljive razloge.

U postupku za pranje para, ukinutom prvostepenom presudom pored Šarića bio je osuđen i Nebojša Jestrović na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Štrbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora bili su osuđeni Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Štrbac, oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici, 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali “oprali” oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šariću je u toku ponovljeno odlucivanje pred Apelacionim sudom o žalbama na prvostepenu presudu kojom je osiđen na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinio pravosnažnu presudu zbog nepropisno sastavljenog sudskog veća i naložio ponovno odlučivanje po žalbama.

Šariću je 24. decembra prošle godine Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor, ali je u međuvremenu, 14.aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Tada su sa njim uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanovoć (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odović, Duško Mirković i Danilo Stojanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: