Podeli vest

Apelacioni sud navodi da prvostepeno rešenje sadrži bitne povrede odbredaba krivičnog postupk i dodaje da Hrkalovićeva ima dva pasoša i dve lične karte

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrkalović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ARHIVA

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i naložio ponovno odlučivanje Specijalnog suda.

Ukinutim rešenjem, Hrkalovićevoj, optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, 6. juna je ukinut kućni pritvor i određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, uz oduzimanje pašoša i obavezu da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu na Voždovcu.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeno rešenje sadrži bitne povrede odbredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su razlozi o činjenicama kojima se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke nejasni i u znatnoj meri protivrečni, rekla je za Tanjug portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Naime, u prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje se ime vodi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, jer je Hrkalović imala istovremeno dva pasosa i dve licne karte sa različitim ličnom podacima, pojasnila je Piljić.

Apelacioni sud podseća da za neke države prilikom izlaska iz Srbije ne treba pasoš već je dovoljna lična karta.

Taj sud smatra da se osnovano žalbom ukazuje da prvostepeni sud nije utvrdio da li Hrkalovićeva poseduje druga lična dokumenta, a posebno ona koja je ranije koristila u pravnom saobraćaju, zbog čega je nejasno zašto prvostepeni sud zaključuje da bi oduzimanje putne isprave bilo dodatna garancija da okrivljena neće pobeći.

Rešenje je zbog toga odlukom Apelacionog suda vraćeno Posebnom odeljenju Višeg suda, tj. Specijalnom sudu, na ponovno odlučivanje.

Prethodno je Hrkalovićeva bila u pritvoru od 24. decembra 2021, nakon čega joj je 31. marta određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Ona je optužena da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: