Podeli vest

Ukrajina uspostavlja alternativnu, privremenu transportnu rutu za transport žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka nakon odustajanja Rusije od dogovora koji omogućava nesmetani transport kroz bezbedan koridor u Crnom moru, saopštio je danas zvanični Kijev.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina
Foto: Pixbay

Nakon jučerašnje potvrde da odustaje od produženja sporazuma o bezbednom trasportu žitarica, Rusija je i danas, drugu noć u nizu, izvodila napade na Odesu, prenosi Rojters.

U zvaničnom pismu od 18. jula dostavljenom pomorskoj agenciji UN i Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) Ukrajina je saopštila da je donela odluku “da privremeno uspostavi alternativnu pomorsku rutu”.

U saopštenju Ukrajine se dodaje da će biti uspostavljena pomorska ruta u vodama blizu Černomorska, Odese, Pivdenjija, tri ukrajinske luke koje su bile deo bezbednog koridora i dalje preko teritorijalnih voda koje su pripadaju isključivoj pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dogovor o trasportu žitarica moguće nastaviti i bez učešća Rusije, kao i da Ukrajina radi na opcijama da nastavi da ispunjava svoje obaveze u pogledu redovnih isporuka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: