Podeli vest

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, izjavila je danas prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

teretni brod
Foto: Bilten/ilustracija

“Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo deo trgovačkog puta, već je koristan”, navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka. Dodala je da je Kijev spreman da razvija taj transportni koridor širenjem kapaciteta, prenosi Rojters. „Smatramo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini i posle rata“, rekla je Sviridenko.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativne puteve nakon odluke Moskve donete sredinom jula da izađe iz žitnog sporazuma, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom posete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i na Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: