Podeli vest

Potpisivanje protokola pokazuje značaj Ukrajine za evropsku i globalnu energetsku bezbednost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina
Foto: Pixbay

Ukrajina je danas postala pridružena članica Međunarodne agencije za energetiku (IEA), a nakon potpisivanja protokola o pridruživanju toj organizaciji istaknuto je da će saradnja pomoći Evropi da se suoči sa teškom zimom u jeku energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

“Verujem da bi ova zima mogla postati istorijski test evropske solidarnosti”, rekao je izvršni direktor IEA Fejt Bajrol tokom ceremonije u Varšavi, prenosi AP.

Današnje potpisivanje pokazuje značaj Ukrajine za evropsku i globalnu energetsku bezbednost i demonstrira podršku ove organizacije sa sedištem u Parizu zemlji koja se bori protiv ruske invazije.

U znak odmazde za zapadne sankcije, Moskva je prekinula ili smanjila isporuke prirodnog gasa za desetak zemalja Evrope, među kojima je i Poljska.

Strahuje se da se nakon ovonedeljnog, planiranog servisiranja neće ponovo otvoriti ključni gasovod od Rusije do Nemačke, a dalja smanjenja isporuka ruskog prirodnog gasa koji se koristi za industriju, proizvodnju električne energije i grejanje domaćinstava ugrožava napore evropskih zemalja da napune svoja skladišta gasa i pripreme rezerve za hladne zimske mesece, sprečavajući tako produbljenje ekonomske krize.

“Kada nema dovoljno gasa (zbog rezova isporuka od glavnog dobavljača Rusije), Evropa može da se nađe pred izazovom da demonstrira punu snagu svog zajedništva”, poručio je Bajrol.

Ukrajina je postala 11. zemlja pridruženi član IEA zajedno sa Argentinom, Brazilom, Kinom, Egiptom, Indijom, Indonezijom, Marokom, Singapurom, Južnom Afrikom i Tajlandom.

IEA ima 31 punopravnog člana, među kojima su i najsnažnije svetske ekonomije kao što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska i Japan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: