Podeli vest

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je danas velike prehrambene korporacije PepsiCo i Mars na listu „međunarodnih sponzora rata“ .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Uprkos obećanju da će smanjiti svoje poslovanje, obustaviti reklamne aktivnosti i proizvodnju u Rusiji, kompanije nastavljaju da rade u toj zemlji, „plaćaju značajne poreze u državni budžet i podržavaju ekonomiju agresora“, prenosi Kijev independent.

PepsiCo je američki multinacionalni proizvođač hrane, grickalica i pića koji se prodaje u više od 200 zemalja.

Portfolio brendova kompanije uključuje Lai’s Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dev, Kuaker, SodaStream i druge. Lay’s čips je, kako se navodi, uključen u obroke ruskih vojnika.

Po neto dobiti, PepsiCo je četvrta najveća kompanija u prehrambenoj industriji u Rusiji, sa 19 fabrika i oko 20.000 zaposlenih.

Tokom prve godine pune invazije na Ukrajinu, ruski ogranak PepsiCo povećao je svoj neto profit za 333 odsto u odnosu na 2021, dostigavši 525 miliona dolara i uplatio više od 115 miliona dolara u državni budžet, navodi se u izveštaju. PepsiCo ima više od 500 slobodnih radnih mesta u Rusiji oglašenih na svojoj veb stranici.

„Otvaranjem radnih mesta, strane kompanije oslobađaju Kremlj tereta naknada za nezaposlene i povezanih socijalnih problema“, tvrdi agencija. U međuvremenu, Mars je navodno imao 377 miliona dolara neto dobiti od poslovanja u Rusiji 2022. godine, što je 59 odsto više nego prethodne godine. Kompanija ima više od 100 slobodnih radnih mesta u Rusiji. Ove brojke su u suprotnosti sa obećanjem Marsa da će smanjiti svoje rusko tržište nakon što je počeo sveopšti rat protiv Ukrajine.

“Svaka dobit od ruskog poslovanja biće korišćena u humanitarne svrhe. Kompanija neće uvoziti ni izvoziti proizvode”, navodi se u saopštenju korporacije na koje se poziva Agencija.

Mars je četvrta po veličini privatna kompanija u SAD, sa najpoznatijim brendovima Mars, Snickers, Milky Vay, Tvix, Bounty, M&M’s, Whiskas.

Ukrajinske vlasti su dodale da je Mars radio u Rusiji više od 30 godina, uložio 2,5 milijardi dolara u ekonomiju zemlje i otvorio 10 fabrika na ruskoj teritoriji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: