Podeli vest

Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode “teške, krvave borbe”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ratovanje p
Foto: Pixabay

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu “Azovstalj”, kod Marijupolja.

Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode “teške, krvave borbe”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

“Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška”, rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada.

Veruje se da se unutra nalazi oko 200 civila, uključujući decu.

BBC navodi da nije mogao nezavisno, iz drugih izvora, da proveri izveštaje o ruskom napadu na čeličanu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je još jedan apel Ujedinjenim nacijama da pomognu u spasavanju života onih koji su tamo ostali.

“Svi su nam važni. Tražimo vašu pomoć da ih spasemo”, rekao je Zelenski generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u telefonskom razgovoru.

Takođe, ukrajinski lider je zahvalio Guterešu za uspešnu evakuaciju koju su predvodile UN i Crveni krst ove nedelje, a u kojoj je spaseno više od 100 ljudi iz čeličane i pozvao UN da “pomogne u evakuisanju svih ranjenih iz Azovstalja”.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk se takođe zahvalila UN i Crvenom krstu.

“Ovo su žene, deca i starci iz Marijupolja, Manhuša, Berđanska, Tokmaka i Vasilivke. Sada ćemo ih podržati tokom ovog teškog vreme, uključujući preko potrebnu psihološku podršku”, napisala je Vereščuk u postu na Telegramu.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: