Podeli vest

Dvesta četrdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Vladimir Putin upozorava Zapad da oni koji “seju vetar, žanju oluju”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Shutterstock

Aksjonov:Završena evakuacija stanovnika Hersonske oblast

Evakuacija stanovnika Hersonske oblasti sa desne na levu obalu Dnjepra je završena, objavio je na Telegramu lider Krima Sergej Aksjonov nakon posete Hersonu zajedno sa prvim zamenikom šefa administracije predsednika Rusije Sergejem Kirijenkom.

“Posetio sam Herson zajedno sa prvim zamenikom šefa administracije predsednika Rusije Sergejem Kirijenkom. Otišli smo do luke i trajektnog prelaza na reci Dnjepar. Radovi na preseljenju lokalnog stanovništva na levu obalu Dnjepra i bezbedne ruske regione su završeni. Drago mi je da su svi oni koji su želeli da napuste područje koje je pod ukrajinskom vatrom uspeli da to urade na brz i bezbedan način”, naveo je u četvrtak Aksjonov, prenela je agencija TAS S.

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo je 8. oktobra najavio da će civili koji žive na desnoj obali reke Dnjepar biti evakuisani na levu obalu, zbog opasnosti od poplava u slučaju da ukrajinska vojska napadne hidroelektranu Kahovka.

Takođe je rekao da je Ukrajina gomilala ogromne snage u blizini

gradova Nikolajev i Krivoj Rog, pa su napori da se uspostavi veća odbrana bili još jedan razlog za premeštanje civila.

Regionalne vlasti su 19. oktobra ograničile ulazak u područja na desnoj obali reke.

Putin: Predstoji najopasnija dekada od II svetskog rata

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da svetu predstoji najopasnija i najvažnija dekada od Drugog svetskog rata.

“Stigli smo do istorijske prekretnice. Možda predstoji najopasnija i najnepredvidljivija i istovremeno najvažnija dekada od završetka Drugog svetskog rata”, rekao je Putin na forumu “Valdaj”, a prenosi TAS S.

On je rekao i da je Rusija stvorila današnju Ukrajinu i da samo ona može da garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TAS S.

Putin je naglasio da je glavni cilj “specijalne vojne operacije” da se pruži pomoć Donbasu i ocenio da se situacija između Rusije i Ukrajine donekle može smatrati građanskim ratom.

On je rekao da su se Rusi i Ukrajinci, nažalost, usled niza razloga našli u različitim državama.

Istovremeno je optužio Kijev da trenutno čini sve što može da prikrije tragove da se priprema za provokaciju “prljavom bombom” i naglasio da nema nikakvog smisla da Rusija upotrebi takvu bombu.

“Mi nismo slučajno objavili informacije obaveštajnih službi o tome da pripremaju neki incident sa takozvanom ”prljavom bombom”. Mi čak znamo gde se to otprilike radi”, rekao je Putin.

Dodao je da je naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da stupi u kontakt sa kolegama iz inostranstva i da ih upozori na pretnju Ukrajine “prljavom bombom”.

U tom je kontekstu pomenuo da se Rusija zalaže za to da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju dođe i proveri nuklearne objekte u Ukrajini.

Naglasio je da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje

“Nikada nismo ništa samoinicijativno govorili o mogucćoj primeni nuklearnog oružja, nego smo samo nagoveštajima odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja”, naveo je Putin.

Istakao je da Rusija ima vojnu doktrinu, u kojoj, kako je naveo, piše u kojim slučajevima, iz kog razloga, u vezi s čim i na koji način Rusija smatra mogućom primenu oružja za masovno uništenje u vidu nuklearnog oružja, a to su zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, te osiguravanje bezbednosti ruskog naroda.

Putin je ocenio da nije Rusija dovela do današnje situacije i razvoja događaja u Ukrajini, nego Zapad.

“Jesmo li mi izvršili tamo državni udar koji je doveo do niza tragičnih događaja, uključujući našu specijalnu vojnu operaciju?”, upitao je Putin, obraćajući se na forumu “Valdaj”.

On je dodao da je širenje NATO bilo neprihvatljivo za Rusiju i da su svi pokušaji Moskve da im taj stav predoči ignorisani.

Ocenio je da je bilo neophodno da se pokrene specijalna vojna operacija u Ukrajini, jer se, kako tvrdi, Kijev pripremao za nove vojne operacije i nije prestajao sa granatiranjem Donbasa.

Ruski predsednik je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine.

Ocenio je i da samoproglašene narodne republike Donbasa ne bi opstale bez priključivanja Rusiji.

“Ko seje vatru, požnjeće oluju”

Prema njegovim rečima, svet se suočava sa najopasnijom decenijom od završetka Drugog svetskog rata. 

Putin je naveo da postoje jasne opasnosti za budućnost čovečanstva, označivši Zapad kao krivca za oslobađanje mnoštva problema – od ratova širom sveta do nestašice hrane i humanitarnih kriza.

“Zapadne elite se bore da spreče neizbežnu propast globalne dominacije Amerike i njenih saveznika”, kaže Putin.

Citirajući predavanje ruskog disidenta i romansijera Aleksandra Solženjicina sa Harvarda iz 1978. godine, Putin je rekao da Zapad otvoreno rasistički i sa prezirom gleda na druge narode sveta.

Zapad igra “opasnu, krvavu i prljavu” geopolitičku igru koja seje haos širom sveta, smatra Putin.

“Ko seje vatru, požnjeće oluju”, dodao je ruski predsednik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: