Podeli vest

Ukrajinska centralna banka predstavila je danas komemorativnu novčanica uoči obeležavanja prve godišnjice ruske invazije, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina
Foto: Pixbay

Na jednoj strani prikazana su tri vojnika kako podižu državnu zastavu, a na drugoj strani novčanice od 20 grivna (0,54 dolara) nalazi se slika dve ruke vezane trakom, što je očigledna aluzija na navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini za koje Kijev optužuje ruske snage.

Moskva je negirala optužbe.

„Da bismo obeležili godišnjicu rata odlučili smo da pokrenemo komemorativnu novčanicu. Novčanica sadrži inovativne bezbednosne karakteristike i imaće tiraž od 300.000 primeraka,” rekao je guverner Centralne banke Ukrajine Anddrij Pišnij tokom prezentacije novčanice u Kijevu.

Zvaničnici Centralne banke rekli su da je bilo potrebno oko osam meseci za dijazniranje i proizvodnju novčanice, a banka planira seriju sličnih komemorativnih zapisa kao vizuelni prikaz rata, uključujući obeležavanje pobede i obnove Ukrajine.

„Tokom ove godine Ukrajinci su shvatili svoju snagu, njihov značaj, njihovu sposobnost ne samo da izdrže već i da pobede, ne oprostivši ni jedan ratni zločin, ni jednu uništenu kuću”, rekao je Pišnij.

Centralna banka je naporno radila od početka invazije 24. februara prošle godine da bi se privreda opstala i održala stabilnost.

Prošlog leta je domaća valuta iznosila 36,57 grivni za dolar i redovno se intervenisao na deviznom tržištu, kako bi se podržala valuta.

Zahvaljujući milijardama dolara inostrane pomoći zapadnih partnera, ukrajinske rezerve su skoro narasle 30 milijardi dolara, nešto više nego na početku rata. Ukrajina je takođe uvela sankcije ruskom finansijskim institucijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: